Györfi Mihály: “Legalább ezer fideszes szavazó döntött úgy, hogy minket választ”

Megosztás

Györfi Mihály megnyerte a szolnoki polgármester-választást, legyőzve az öt cikluson át regnáló fideszes Szalay Ferencet. Győzelméhez hozzájárulhatott, hogy nemcsak az ellenzéki, hanem a kiábrándult fideszes szavazókat is meg tudta szólítani. Helyzete azonban nem lesz könnyű, mivel a képviselő-testületben a Fidesz-KDNP van többségben.

A Magyar Narancs közölt interjút Szolnok újonnan megválasztott, hivatalát októberben megkezdő polgármesterével.

A szoros eredmény arra utal, hogy Györfinek nemcsak az ellenzéki szavazókat sikerült mozgósítania, hanem a korábban a Fideszt támogatók közül is legalább 1000-en őt választották, feltehetően Szalay Ferenc munkájával való elégedetlenségük miatt.

Györfi maga is úgy véli, hogy azért nyert, mert kreatív kampányt folytatott, amelyben az influenszerek módszereit is alkalmazta a szavazók megszólítására. Emellett vegyes korosztályokból álló, jó csapattal dolgozott, ahol a fiatalok a kreativitást, az idősek pedig a tapasztalatot hozták. Mindez lehetővé tette, hogy ne csak az ellenzékiek, hanem a centrumban elhelyezkedő bizonytalanok és a Fidesszel kiábrándultak körében is népszerűvé váljon.

A győzelem ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy most már minden simán megy majd Györfinek. A szolnoki képviselő-testületben ugyanis a Fidesz-KDNP fog többségben (9 fő) maradni, míg az ellenzéki összefogásnak csak 7 képviselője lesz. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az LMP korábbi szövetségese, Tóth Áron külön utakon jár.

Györfi ezért demokráciát és együttműködést ígér, mert úgy véli, enélkül nem lehet eredményesen vezetni a megyeszékhelyet.

„Demokrácia lesz Szolnokon és együttműködés, mert enélkül nem lehet vezetni a várost. Remélem, a Fidesz-KDNP képviselői nyitottak arra, hogy átlátható módon, fejlődéspályára állítsuk a települést, azt gondolom ez az érdekük, hiszen ők is itt élnek ebben a városban” – nyilatkozta. 

Ilyen örökölt gondok az elmaradt vagy félbehagyott turisztikai fejlesztések, mint a termálfürdő ügye, de az infrastruktúra is fejlesztésre szorul a dugók, a rossz úthálózat és a leromlott közmű-helyzet miatt. Györfi első lépésként a város teljes körű felülvizsgálatát tervezi könyvvizsgálattal, hogy valós képet kapjanak a nehézségekről. Emellett kitér a város költségvetésének az utóbbi években történt jelentős csökkentésére és a vagyonvesztésre is.

Célja, hogy a sokakat frusztráló hiányosságok orvoslásával rendbe tegye Szolnokot, de ehhez elengedhetetlen lesz az együttműködés a kormánypártokkal és az LMP-vel is, bár utóbbiakat már nem tekinti valódi ellenzéknek. A szolnokiak hosszú évek után most végre reménykedhetnek a pozitív változásokban a városvezetés új irányával.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek