Több településen is legyőzte a Tisza a Fideszt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

Az idei európai parlamenti választás egyértelműen a Tisza Pártról szólt. A Magyar Péter vezette formáció teljesen átrendezte az ellenzéki térfelet és a kormánypártok egyértelmű kihívójává vált. Megyénkben több településen nemcsak megközelítették a Fidesz támogatottságát, de meg is haladták azt.

Szolnokon kifejezetten gyengén szerepelt a Fidesz-KDNP. A városban a legtöbb szavazatot a Tisza Párt kapta, jelentősen meghaladva az országos szavazatarányát. Nemcsak ők, de a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség is jobb eredményt ért el. Magyar Péterék a szavazatok 38,39 százalékát, a Fidesz a 35,59 százalékát, a baloldali szövetség pedig a 10,35 százalékkal szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen a Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent az előző EP választáshoz viszonyítva, akkor még 43,52 százalékos eredményt tudtak elérni. A városban érdemi támogatottsággal még a Mi Hazánk rendelkezik, ők azonban az országos eredményüktől valamelyest gyengébben szerepeltek, a szavazatok 6,02 százalékát szerezték meg.

EP választás eredménye Szolnokon

Szolnokhoz hasonlóan Jászberényben is vereséget szenvedett a Fidesz-KDNP, azonban itt kicsit szorosabb volt a verseny. Az első helyet a Tisza párt szerezte meg 38,15 százalékos eredménnyel, a kormánypártok a második helyet a szavazatok 36,42 százalékával szerezték meg. Harmadikként a baloldali szövetség futott be, de érdekesség, hogy Jászberényben országos eredményüktől gyengébben szerepeltek, csak 7,84 százalékot kaptak. Meglepetésre a Jobbik a szavazatok közel 4 százalékát megszerezte, ez kiugró eredmény, hiszen a párt országosan csak a szavazatok kevesebb mint 1 százalékát szerezte meg. Jászberényben még jelentősebb visszaesést könyvelhetett el a Fidesz, 2019-ben 50 százalék felett teljesítettek, így közel 15 százalékkal csökkent a szavazatarányuk.

EP választás eredménye Jászberényben

Mezőtúron már a Fidesz-KDNP tudott győzni, de itt is lényegesen szorosabb lett a verseny. A kormánypártok a szavazatok 42,17 százalékát szerezték meg, a Tisza párt pedig a szavazatok 34,49 százalékát. Az MSZP-DK-párbeszéd szövetség 6,77 százalékot, a Mi Hazánk pedig 6,42 százalékos eredményt ért el.

EP választás eredménye Mezőtúron

A nagyobb fideszes fellegvárak azonban tartják magukat, bár ezeken a településeken is jelentősen csökkent a kormánypártok előnye. Karcagon 5 évvel ezelőtt a szavazatok 64 százalékát szerezték meg, most csak 55 százalékos eredményt sikerült elérniük. Jászárokszálláson szintén nagyot esett a Fidesz. A 2019-es 58 százalék feletti eredmény után, idén csak a szavazatok 45 százalékát tudták megszerezni.

EP választás eredménye Jászárokszálláson

A többi teleülés EP választási eredményeit a Választás.hu oldalon böngészheti.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek