Bár végre elkészült, továbbra is kritikák övezik a szolnoki várat

Megosztás

Hatalmas nehézségek árán, de idén május végén végre sikerült átadni a „szolnoki művárnak” nevezett Várkapu Látogatóközpontot. A projekt rengeteg bírálatot kapott az utóbbi években, mind pénzügyi, mind esztétikai szempontból sokan kifejezték az elégedetlenségüket. Közéjük tartozik olvasónk is, aki a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében részletezte a problémáit.

Kilátó, interaktív kiállítás, lift: a Szol24 minden apró szegletét bejárta a Várkapunak az átadási ünnepségen, a beszámolónkat ide kattintva tudják elolvasni. Az átadáson egyébként szóba is került az 1,6 miliárd forint európai uniós és kormányzati támogatásból megvalósuló építmény közvéleményt megosztó arculata.

A projekt 2015-ben kezdődött, amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy szeretné fejleszteni a várterületet. Ennek nyomán Kertész Róbert régész-történész elkészített egy 40 oldalas, előzetes koncepciót, amit a városvezetés elfogadott.

Az eredeti tervek és jól hangzó célok ellenére a közvélemény hangos nemtetszését fejezte ki nemcsak az épület jellege, kinézete, vagy a hatalmas vasbetonfal, de az elhúzódó munkálatok miatt is. Ebben a cikkünkben idéztünk fel néhány elégedetlen hangot.

Hegyvidék nincs, távcső van

Egy olvasónk a szerkesztőségünknek eljuttatott e-mailjében részletesen mondja el véleményét és kritikáit a fejlesztéssel kapcsolatban.

„Megnéztem a napokban a szolnoki várat, mely a saját korában a legikonikusabb építmény volt városunkban” – kezdi. „A várfal valódi hossza anno 711 méter hosszú, belterülete pedig ~27.500 m² volt. 1400 katona védte a töröktől az alföld egyik legnagyobb várát. És ha most valaki felmegy a várba és körülnéz, és elgondolkodik, Tószeg közel teljes lakossága ágyúkkal, ágyúgolyókkal, fegyverekkel, mindenféle harci és hadtáp kiegészítőkkel elférnének-e? Nyilván komoly cirkuszi mutatványok ellenére sem, de nem csak ez a probléma.”

Úgy fogalmaz, a „vár melletti betonszörny” egy padjára ült le, amikor észrevette, hogy a zagyvagát legmagasabb pontján elhelyezett padról semmilyen kilátás nincs magára a folyóra. „Azon gondolkodtam kínomban, vajon nem kellene-e kirakni egy táblát kizárólag a sportszerűség jegyében; a 280 cm-nél magasabb látogatók kizárólag napszemüveg és hegesztőállarc együttes alkalmazásával nézhetik a padról a Zagyvát.”

Az online térben sem kímélték a látogatóközpontot, néhány hozzászólás a sok közül:

„Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik egyébként bármilyen egyéb turisztikai attrakció, vagy bármilyen fizetővendég-vonzó látványosság, szolgáltatás?”

„Köszönjük a kegyelmes legfőbb méltóságos vezér főispánnak és népi zenekarának a családok és a pór nép nevében!!!”

„A legszebb a Damjanich szobor!”

Képek: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek