Milyen volt az idei történelem érettségi?

Megosztás

Május elején lezajlott az idei történelem érettségi, ahol középszinten 68 802, emelt szinten 7 679 diák tette le a vizsgát. Ezután következtek az idegen nyelvi vizsgák, először angol nyelvből, majd német nyelvből. A vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján, ahol már azonnal a megoldásokat is közzétették.

Az emelt szintű vizsgák júniusban zajlanak, ahol szintén több tízezer diák próbálja a legjobbat nyújtani, hogy aztán továbbtanulhassanak.

Az alábbiakban eláruljuk, hogy milyen volt a 2024-es történelem érettségi, milyen feladatok és esszék várták a diákokat.

Az idei vizsga

A feladatok során középszinten az összes feladathoz használni lehet a saját atlaszt, de csak akkor, ha azt használhatónak értékelik, tehát nem írtunk bele semmit, nem javítottuk át a dolgokat. Emelt szinten pedig kizárólag a második, esszéírásos feladatokhoz lehet használni az atlaszt. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa azonban mind a két szinten segít abban, hogy ne az atlasz pörgetésével teljen az idő vizsga alatt, hiszen mindent megadnak ahhoz, hogy eredményesen teljesíthessünk.

Mind közép-, mind emelt szinten két részből áll a feladatlap. Először az egyszerű választásos feladatokat kell megoldani, ahol maximum 50 pont érhető el. Később a második részben esszéírások következnek, ahol rövid és hosszú témákat kell mélyebben kifejteni. Itt szintén maximálisan 50 pontot kaphatunk, ha jól teljesítünk. Van benne szó az egyetemes történelemről, az európai történelemről, az ókorról, de tulajdonképpen bármit kérdezhetnek.

Az érdemjegyek

Ahogy minden érettségi esetében, középszinten az 5-ös jegyhez 80-100 százalék között kell teljesíteni. A 4-es érdemjegyhez elég a 60-79 százalék, míg 3-ast 40 és 59 százalék között kaphatunk. A 2-es eléréséhez minimum 25 százalékra van szükség.

Emelt szinten kicsit más a helyzet, hiszen itt 5-öst csak az kap, aki legalább 60 százalékot ér el, ami nem egyszerű feladat. A 4-eshez elegendő lehet a 47-59 százalék, a 3-ashoz a 33-46 százalék, míg a 2-eshez itt is legalább 25 százalékot kell teljesíteni.

Változások 2024-ben

2024 májusában volt az első, ahol a diákok már a megújult követelmények alapján tették le a vizsgákat. A történelem írásbeli a magyarhoz képest viszont nem sokat változott, a vizsga szerkezete, valamint a feladatok típusai ugyanazok maradtak, mint korábban. Vannak azonban témakörök, amik átkerültek emelt szintről középszintre, valamint akadtak olyanok, amik már egy másik tárgy érettségi követelményeinek részét képezik.

A korábbi évekhez hasonlóan mindegyik szinten két részből áll a feladatsor, az első részben az említett rövid feladatokat kell megoldani, majd jönnek az esszék, amiket összesen 180 perc alatt kell megoldani. Kevésnek tűnhet, de ha jól osztjuk be az időnket, akkor nem lehet probléma azzal, hogy mindennel végezzünk. Két rövid és két hosszú esszével kell számolni, ahol különféle korszakokból válogathatunk.

Kapcsolódó cikkek