A Tisza-tó fürdőhelyeinek nagy része kiváló besorolást kapott

Megosztás

Természetes vizeink döntő többségében teljes biztonsággal fürödhetünk, mindössze hat olyan strandot találtak, ahol a vízminőség kifogásolható, egészségre ártalmas lehet. A Tisza-tó nem tartozik ezen kategóriába.

Továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján – derül ki az NNGYK keddi közleményéből.

Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába 6 strand

  • a dunakeszi Duna-parti strand;
  • a gárdonyi Tini Strand;
  • a makói Maros Kalandpart;
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő;
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand

került.

A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. Úgyhogy csak óvatosan.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink, a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de ezek vizeit is folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. A kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján lehet tájékozódni. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek