Csütörtök után pénteken még intenzívebb és még kiterjedtebb zivatarokra számítsunk

Megosztás

A kipattant zivatarok helyi jellegűek és a kiterjedésük sem túl nagy, ám annyira lassan mozognak, szinte egy helyben állnak, hogy ahol viszont leszakad az ég, ott rendkívül nagy mennyiségű csapadékra kell számítani rövid idő leforgása alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Pénteken a helyzet csak fokozódik, még tovább nő a csapadékhajlam.

Csak lassan helyeződnek odébb a csapadékgócok, útjukat felhőszakadások kísérik.

Ahogyan azt az elmúlt napokban megszokhattuk, ahogy közeledett a kora délután, egymás után jelentek meg az egyre magasabbra és magasabbra törő gomolyfelhők és alakultak ki többfelé záporok, zivatarok.

Elsősorban az ország déli-délnyugati határán, valamint a Budapest-Szolnok vonaltól északkeletre alakultak ki intenzívebb gócok, de később a Duna-Tisza közén is beindult a keletkezés. Az elmúlt 24 órában a délkeleti országrészben, a Viharsarokban hullott a legtöbb eső.

A csapadékgócok lassan, csigaüzemmódba kapcsolva araszolnak, így legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás. Ebes mellett például a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a szántóföldön kisebb belvíz is kialakult, erről az Időkép számolt be:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek