Szolnok térségében is irtják a szúnyoglárvákat

Megosztás

A héten öt megyében, összesen 2300 hektárnyi területen, biológiai eljárással irtják a szúnyoglárvákat a szakemberek – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn a Magyar Távirati Irodát.

A következő napokban a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek repülőről biológiai lárvagyérítést.

Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén gépjárműről, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják  a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a vízbe. Ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek.

A korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének.

Az esős időjárás miatt nemcsak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak.

Mivel a magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, a ház körül található, a szúnyogok tenyészhelyéül szolgáló vízzel teli edények, hordók folyamatos kiürítése – hívták fel a figyelmet a közleményben.

Kép: szecseny.hu

Kapcsolódó cikkek