Érdekes: kincskeresőként is dolgozik egy jászsági állatorvos

Megosztás

Segíti a jászberényi régészek munkáját és akár évezredes, a földben levő kincsek után kutat az egyik helyi állatorvos. A munkája mellett a hobbiját is nagyon élvezi önkéntesként.

A múltat kutatók letűnt kori kincsekre, fibulákra és patinás pénzérmékre vadásznak, illetve minden másra, ami még a földben szunnyad a régmúlt korokból. Éppen ehhez hasonló tevékenységet végez szabadidejében egy Jászberényben élő állatorvos is. Silimon-Várday Zoltán a kunsági Jász Múzeum szakembereinek munkáját könnyíti meg egy-egy értékes darab felfedezésével. A részleteket a Sokszínű Vidék ismertette.

Silimon-Várday Zoltánnak a régészet iránti érdeklődése korán kialakult, melyben nagy szerepe volt édesapjának, aki földrajz-biológia szakos tanárként sokat mesélt neki a régi leletekről. Gyakran előfordult, hogy ketten járták a határt, a régmúlt nyomai után kutatva.

Féltve őrzött kincs volt számomra egy kőkori pattintott lándzsahegy, amit ő adott nekem. Amióta az eszemet tudom bármerre jártunk kirándulni, állandóan felkeltették a figyelmemet a múzeumban kiállított régi pénzérmék, régészeti tárgyak

– mesélte Zoltán.

Az állatorvos számára múltunkat, a régen élt őseink, elődeink életét kutatni, megismerni csodálatos dolog. Zoltán azt is elmondta, hogy azt a használati tárgyat megtalálni, megérinteni, amit több száz vagy több ezer éve készített vagy viselt valaki, felemelő és nagyszerű érzés.

A párom lepett meg a születésnapomra 2022 őszén azzal, hogy terepbejáráson lehet részt venni a Közösségi Régészeti Egyesület szervezésében. Később karácsonyi ajándékként kaptam tőle egy fémkeresőt is

– árulta el a múltkutató.

Szinte azonnal „beszippantotta” a doktor urat a kincskeresés izgalmas világa. Hamarosan megismerkedett valakivel, akinek a munkáját segíthette az értékes leletek felkutatásával. További érdekes részletek az eredeti cikkben olvashatók. (Kép: Jász Múzeum)

Kapcsolódó cikkek