A kelet-magyarországi ingatlanpiacot segítheti az új otthonfelújítási program

Megosztás

Néhány nappal ezelőtt jelentette be a kormányzat, hogy az 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házakra vonatkozóan új otthonfelújítási programot indít. Az Otpotthon.hu a saját adatbázisa alapján úgy számolt, az érintett ingatlanok többsége a fővárosban és környékén, valamint Kelet-Magyarországon, köztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében található.

Összesen 108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A konstrukció lényege az, hogy az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni, házszigetelés, nyílászárók cseréje, gázfűtésrendszer, stb…

Ami biztos, hogy 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt engednek felvenni a még nem működő lakossági MFB Pontok hálózatán.

Mivel a legtöbb felújítandó gázkazános, valamint gázkonvektoros eladó ingatlan Budapest és Pest megye után Borsodban, Szabolcsban, a Hajdúságban, Csongrád megyében, Baranyában, Békés környékén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, az Otpotthon.hu úgy véli, az állami támogatási program elsősorban a kelet-magyarországi ingatlanpiacra lesz nagy hatással.

Szintén az ő adataikból tudjuk, hogy a vevők számottevő részének, 2/3-ának fontos szempont a rezsije az ingatlannak, ezt elsősorban a magas végzettséggel rendelkezők, a fiatal felnőttek és az idős generáció figyeli a legjobban.

Kép: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó cikkek