Egy sikeres nő egy szolnoki építkezésén

Megosztás

Régóta halljuk, hogy bárkiből szinte bármi lehet, csak elszántság és kitartás kell hozzá. A szolnoki wellness szálloda építkezésén dolgozó Bányai Kitti bebizonyította, hogy az építőiparban igenis helye van a nőknek.

Ugyanakkor az is kétségtelen tény, hogy léteznek olyan munkaterületek, amelyek inkább férfias szakmának tekinthetők. Éppen ezért, amikor sztereotípiákat félretéve egy-egy nő jelenik meg ezekben a szakmákban, akkor gyakran a többszörösét kell letennie az asztalra, mint férfi kollégájának, hogy a talpraesettségét, a szakmai kompetenciáját bizonyítsa. Nem beszélve arról, hogy fel kell vértezze magát a gyakran előforduló „beszólások” kezelésére, vagy éppen női mivolta okán „megkérdőjelezett” szakmai alkalmassága folyamatos bizonyítására.

Hasonló cipőben jár Bányai Kitti is, aki felelős műszaki vezetőként, és építésvezetőként megjelenve egy-egy nagy beruházás kivitelezésénél, ugyancsak meglepi azokat, akik nem női vezetőre számítanak ebben a munkakörben. Pedig a fiatal szakember igencsak sokoldalú tudással rendelkezik. Számos területeken szerzett diplomát, és több, mint 1 évtizedes szakmai tapasztalat van a háta mögött. Ezért nem csoda, hogy fejlesztések, kutatási területek is izgatják.

Jelenleg a Szolnokon épülő új wellness szálloda beruházásának felelős műszaki vezetőjeként irányítja a munkát.

Felelős műszaki vezetőként mikortól csatlakozik be egy építési folyamatba?

Az utóbbi időben már a tervek elkészülésétől, mondhatjuk az első kapavágástól jelen vagyok. Egy-egy építkezésre projekt teamek jönnek létre. Ezt a munkát koordinálom, felügyelem, segítem műszaki oldalról. A feladatom komplex, és nem csak arra szorítkozik, hogy folyamatszervezőként biztosítsam a kivitelező csapatok munkáját.

Nőként mi jelenti a legnagyobb nehézséget?

A szakmai alapon történő elfogadottságot kellett elérnem. Ne azt nézzék, hogy egy nő érkezik, hanem a feladatot végző felelős vezetőt lássák bennem.

Azt be kell vallanom, hogy nőként azért a mai napig hátrányból indulok. Nekem sokkal többet kell letennem az asztalra ahhoz, hogy elismerjenek.

A szakmai érdeklődésem szerencsére mindig is arra sarkalt, hogy a legtöbb tudással rendelkezzem, hiszen szeretem a választott szakmámat. Nem véletlenül csatlakoztam a fejlesztéshez sem. Ugyanakkor a szakmai felkészültségem bizonyítására folyamatosan szükség van. Sokkal nyomatékosabban, mint a férfi kollégáimnak. A harmincas éveim közepén járva nyilván vannak már releváns szakmai tapasztalataim. A referenciámban találnak olyan munkákat, amik alapján jogosan választ engem a megbízó a feladatra. Mindezzel együtt azonban még mindig meg kell küzdeni a sztereotípiákkal is. Szerencsére egyre több olyan eset is van, ahol a szakmaiságom elegendő érv arra, miért én kaptam meg az adott feladatot.

Milyen területeken szerzett speciális tudást az elmúlt évek során?

Építőmérnök az alap szakmám. Ezután betontechnológus szakmérnöki végzettséget szereztem. Ezt követte az épületgépész szakmérnök diploma. Tavaly kaptam meg Pécsett a szerkezetépítő mesterdiplomámat. Vasbeton szerkezetekkel, beton technológiával kezdtem behatóbban foglalkozni az utóbbi időben. Folyamatosan új technológiák születnek, az építőipar nagy léptékben fejlődik. Tehát nem tehetem meg, hogy csak a 10 évvel ezelőtt megszerzett diplomám tudására hagyatkozzam. Ennek köszönhetően csatlakozhattam a Pécsi Tudományegyetemen egy kutatócsoport munkájához, ahol a beton újra hasznosításának lehetőségeit kutatjuk. Jelenleg pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen nagyberuházási projektmenedzsmentet tanulok. Ezt a diplomát májusban kapom meg, és készülök a PHD megszerzésére is.

Nagyon szigorúak az előírások, szükség van a naprakész tudásra. Szerencsésnek mondható a pályafutásom abban a tekintetben, hogy kiváló szakemberektől tanulhattam. A gyakorlatba kikerülve is olyan mesterekkel dolgoztam, akiktől sok tudást tudtam begyűjteni. Emellett folyamatosan képzem magam, hogy a legújabb technológiákat is ismerjem. Szükség is van erre, mert ismernem kell az elmélet mellett azokat a gyakorlati fogásokat is, amelyekkel egy-egy nehezebb eset is megoldható.

Sajnos az építőiparra is igaz, hogy ma már kevesebb a jó szakember. Nagy a személyi fluktuáció, és bizony a kivitelező cégek sem maradnak mindig hosszú távon talpon.

Emellett vannak olyan munkaterületek, amelyeknél nagy a leterheltség, viszont kevesebb az azonnal mozgatható munkaerő. A munkám pedig meglehetősen összetett. A törvényi változásokat, az építkezésekkel kapcsolatos előírásokat naprakészen kell ismernem. Nem csak a kivitelezők munkájának megszervezéséért vagyok felelős, hanem a szabályok betartása és a technológiai megvalósítás felelőssége is rajtam áll.

Vasbeton szerkezetek, építésvezetés, valóban nem tartozik a nőies tevékenységek közé. Honnan az érdeklődés? Mi motiválta a szakma választást?

Édesapám magasépítő technikus, tehát már gyerekkoromban találkoztam a házépítés szépségeivel és nehézségeivel. A pályaválasztás idejére már tudtam, hogy érdekel ez a terület. Az, hogy ezen belül a vasbeton, a beton felhasználás témaköre lett a hangsúlyos, és csatlakozhattam kutatásokhoz is a szakmán belül, az nagyon fontos volt a számomra. Azt érdemes tudni, hogy a víz után a beton a leggyakrabban felhasznált anyag. Az is fontos tényező, hogy a bontásból származó darált beton újrahasznosítása a környezetvédelem részét is képezi amellett, hogy anyagtakarékosság, költséghatékonyság terén is érdemes gondolkodni az új megoldásokban.

Mi volt a legnagyobb kihívás eddig a pályafutása során?

Az első teljesen önálló munkám. Amikor már nem mások mellett dolgoztam, nem a szakmai betanulás folyamataként tekintettek a munkámra, hanem az első lépésektől az átadásig, a teljes folyamatot én magam vittem végig. Annak minden felelősségével, szépségével és nehézségével. Volt szerencsém részt venni ipari létesítmények és repülőmúzeum kivitelezésén túl több száz lakásos lakópark építésében is különböző pozíciókban. Azt is meg kellett tanulnom, hogy kivel, hogyan tudok szót érteni. Eredményesen egyeztetni szükséges változtatásokat, vagy megértetni egy-egy előírás betartásának szükségességét. Van, hogy a megrendelőn is keresztül kell vinni olyan módosítást, ami eltér az ő elképzeléseitől. Csúszhat határidő, ami hozhat egyéb problémákat is. Ezek túlmutatnak a mérnöki feladatokon. Itt néha előny, néha hátrány, hogy nő vagyok. Ebben a legjobb „fegyverem”, hogy igyekszem mindig, mindenkivel tisztelettel beszélni és bánni. A szakmai kérdésekben való jártasságom is jó „vért”. A kettő együtt pedig képes biztosítani azt, hogy komolyan vegyék, amit mondok.

Mivel nagyon szeretem a szakmám, érdekel a munka, amit csinálok, nem okoz nehézséget a folyamatos tanulás és igényem is van a szakmai fejlődésre. Elmondhatom, hogy nagyon szerencsés ember vagyok, mert szeretem, amit csinálok. Számomra ez nem csak egy munka, hanem igazi hivatás. Éppen ezért nem okoz hosszútávú problémát, hogy nőként folyamatosan bizonyítani kell a szakmai alkalmasságomat. Az elégedett megbízók, a jól funkcionáló épületek pedig önmagukban bizonyítják a munkám eredményességét.

Szerző: Csaba Beatrix

Fotók: Bányai Kitti

Kapcsolódó cikkek