Megint nagyot emelkedtek a lakásárak, de Szolnokon még nem is tartozunk az élmezőnybe

Megosztás

Ha a 15 évvel ezelőtti összegekhez hasonlítjuk, rettentően elszálltak az ingatlanárak Szolnokon és egész Magyarországon, különösen az elmúlt bő 10 esztendőben. Országos viszonylatban ugyanakkor Szolnok nem tartozik az igazán drága városok közé. Bár a 30 millió forint kipengetése azért nem éppen sima ügy egy átlagos polgárnak.

Az infláció nem kíméli az ingatlanárakat sem, 2023-hoz képest ismét drágultak a lakások és házak, de sehol nem vagyunk még néhány más megyeszékhelyhez képest. A felmérés szerint az ingatlanok négyzetméterárainak emelkedése 2023-ban csak lelassult, de nem állt meg. Az országos átlag 8 százalékkal 515 ezer forintra nőtt 2022-höz képest. Az ingatlanra fordított összeg pedig meghaladta a 40,2 millió forintot. 

2024-ben azonban visszatért a “lendület”, országos szinten a tavalyinál csaknem 3 millió forinttal, átlagosan 42,9 millió forintra nőtt az otthonteremtés költsége. A négyzetméterenkénti átlag pedig 10 százalékkal lett több, 569 ezer forintra ugrott az aktívabb piacon” – vázolta a tendenciát Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője, akinek szavait a Minap cikke alapján a Borsod24 idézte. 

„Bár az átlagos ingatlanérték emelkedett, jó hír, hogy a négyzetméterárak átlaga alapján 30 millió forintos beugró is elegendő lehet az ingatlanvásárláshoz, bármely megyeszékhely legyen is a cél” – folytatta a szakértő.

A vizsgálatba bevont megyeszékhelyek közül, az idei év első két hónapjának tranzakciói alapján Békéscsaba került ki győztesként, itt kapható ugyanis a meghatározott 30 millió forintos keretből a legnagyobb alapterületű, 103 m2-es használt lakás. A dobogó második helyezettje év elején Miskolc lett, ahol a tavalyinál 6 négyzetméterrel kisebb, 80 m2-es lakás kapható ugyanazért az összegért. Szolnok és Tatabánya szinte azonos 64-65 négyzetméteres lakásokkal várja az otthonteremtőket.

A vidéki nagyvárosok közül közel azonos méretű, 56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból Nyíregyházán, Szegeden és Szombathelyen.

A legcsekélyebb méretű ingatlant a Debrecenben letelepedő lakásvásárlók kaphatják a pénzükért, nekik be kell érniük a tavalyinál 7 négyzetméterrel szerényebb körülményeket biztosító, 38 négyzetméteres használt lakással, amennyiben mindössze 30 millió forintot fordíthatnak otthonteremtésre.

A családi házak tekintetében országszerte változatos képet mutatnak az adatok, a vizsgált megyeszékhelyek között fele-fele arányban nőttek, illetve csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az idei év első két hónapjában a tavalyinál nagyobb kertes házakat lehetett vásárolni Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A csúcstartó Miskolc, ahol akár egy 150 négyzetméteres családi házra is elegendő lehet a 30 millió forintos büdzsé, de Kaposváron és Szolnokon is bőven 100 négyzetméter feletti otthonokra tehetnek szert a vásárlók a megadott összegből. A vidéki megyeszékhelyek közül a családi házak tekintetében Veszprém számít a legdrágábbnak, itt 30 millió forint mindössze egy 35 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami a tavalyinál 21 négyzetméterrel szerényebb alapterületet jelent.

Kapcsolódó cikkek