Kegyetlenül megugrottak a lakásárak a megyeszékhelyeken, Szolnok még egész olcsó

Megosztás

A megyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak a négyzetméterárak, de teljesen máshol kell keresnünk azt a várost, ahol a legnagyobb volt a drágulás mértéke az utóbbi tíz évben. Mindenhol hatalmas volt a drágulás az utóbbi tíz évben, a fizetésünk közel sem emelkedett ennyit.

A legdrágább átlagos négyzetméter ár 646 ezer forint, a legolcsóbb pedig 192 ezer. A fővárosi lakáspiachoz hasonlóan folyamatos drágulás jellemezte a megyeszékhelyeket is az elmúlt tíz évben, de közöttük is egyre nagyobb eltérés látható – olvasható az OTP Ingatlanpont lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Tatabányán például 2012 és 2023 között közel 350 százalékos emelkedésről beszélhetünk. A 2013-as első lakáspiaci fellendülés kezdetén legkevesebb 144 ezer forintos négyzetméter árakról beszélhettünk a komáromi városban, ez mára már 484 ezer forint.

Az OTP Ingatlanpont számításai szerint vidéken 235 százalékos növekedésről beszélhetünk átlagosan, de ez még mindig elmarad a fővárosi 274 százalékos drágulástól. A megyeszékhelyeket és a kerületeket külön tekintve a drágulás abszolút bajnoka Tatabánya, itt 349 százalékos növekedést értek el a négyzetméterárak, Budapesten a XV. kerület 338 százalékkal csúcstartó. A drágulás egyik okaként említhetjük a lakótelepi lakások árának emelkedését, ami jelentősen felhúzza a környékbeli lakások árát is.

Jelenleg Veszprémben a legdrágább átlagosan egy négyzetméter, 646 000 forint, valószínűleg a Balaton közelsége miatt. Második helyen követi Debrecen, 630 000 forinttal, a harmadik helyen pedig Győr szerepel, 620 ezer forintos négyzetméterárral.

A sort Szolnok, Szekszárd zárja, alig négyszázezer forinttal, az utolsó pedig Salgótarján, itt 192 000 forintért kaphatunk átlagosan egy négyzetmétert. Veszprém és Salgótarján árai között három és félszeres eltérés látható.

Kapcsolódó cikkek