Nem felejtette el szülővárosát, Szolnokot a „dízelpápa”

Megosztás

Március 21-én, azaz tegnap avatták fel a szolnoki Művésztelep kertjében a fát, amelyet Szolnok szülöttje, a „dízelpápa” Dr. Anisits Ferenc mérnök kezdeményezésére ültettek, kifejezve ezzel a város iránti kötődését.

Anisits Ferenc Széchenyi-díjas gépészmérnök az egyik legismertebb magyar mérnök. A ’60-as évek elején szerzett oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen, aztán a német MAN-nál kapott állást.

1980-ban kereste meg a BMW egy, a dízelfejlesztési és kutatási központ vezetésére vonatkozó megbízással. Anisits vezetése által indult be a BMW dízelfejlesztési központjának felépítése. Az általa irányított csapat nagy sikere a BMW 524td volt, amelynek soros, hathengeres, örvénykamrás, turbófeltöltős motorját 1983-ban mutatták be.

Szalay Ferenc polgármester szerint Anisits szolnoki látogatása elsősorban arról szól, hogy egy nemzetközileg ünnepelt tudós még mindig ennyire szeret hazajönni, szereti szülővárosát, visszaad neki a maga módján.

„Nekünk dr. Anisits Ferenc mindig is egy Tulipán utcai srác marad, aki az álmait az Alcsi városrészbe akkor még sűrűn betérő gőzmozdonyokra csodálkozva kezdte el szövögetni” – írta.

Anisits az automotor.hu-nak tavaly így beszélt szülővárosáról: „A gyermekkori éveimben Szolnok úgy harmincezer lakosú kisváros volt. Az Alcsiban laktunk a Tulipán utcában, melyet ősztől tavaszig egy sártenger borított. A házunkban nem volt ívóvízvezeték, fürdőszoba és illemhely. Együtt laktunk az apai nagyszülőkkel. A tehetősebbeknek volt rádiójuk és kerékpárjuk. Munkaszüneti napokon rokonokat látogattunk vagy szomszédoltunk. A házak többsége vályogból épült. A település békés és jószomszédi közösségben élt együtt. Ma az utca aszfaltozott és közművesített, a házunk helyén most egy kispalota áll.”

Kép: Szolnoki Művésztelep Fb

Kapcsolódó cikkek