Érkeznek vissza a telelésből Tiszasülyre az első fecskék

Megosztás

A Tiszasüly határában található halastavaknál fotózta le a gyönyörű füstifecskéket egy nagykörűi madarász – Rimóczi Árpád a 24.hu Sokszínű vidék rovatának az évtizedes megfigyelései alapján elmondta, az első fecskék mindig március idusán érkeznek meg.

Ez a hűvös, szeles Sándor-nap meghozta az első csivitelő fecskéket a Tiszavilágba – olvashattuk a Tiszavilág Ökotúrák Facebookján március 18-án, ugyanis egy általános délutáni terepbejárás során az idei első három füstifecske is megérkezett a tiszasülyi határba.

Rimóczi Árpád madarász a lapnak elmondta, ezek a fecskék mindig a vizekhez érkeznek meg először, „ugyanis itt van már annyi repülő rovar, ami elég élelemként szolgál nekik. Néhány hét múlva mennek majd be a településekre, keresik fel a fészkeiket vagy építenek újat.”

A fő táplálékuk a szúnyog, amiből nincs hiány azon a területen. Elsősorban a meghajlott nádakba, bokrokba kapaszkodva alszanak, a földre csak akkor szállnak le, ha a fészeképítés során sarat kell gyűjteni.

Rimóczi a fotózás mellett túrákat szervez és előadásokat is tart, a természet igazi szerelmese. „Azt nem tudhatjuk biztosan, hogy itt fészkelő madarak vagy északabbra utazó társaik pihentek most meg. A nagy dömping egyébként nagyjából két hét múlva várható” – tette hozzá.

A fecskék rendszerint a melegebb éghajlati övezetekben, például Afrikában vagy Dél-Ázsiában töltik a téli hónapokat. Fontos hangsúlyozni, hogy a fecskék védelme és támogatása az egész év során fontos, különösen a telelési időszakban, amikor kiszolgáltatottabbak lehetnek a hideg és az élelemszükséglet miatt.

Kép: Tiszavilág ÖKOTÚRÁK

Kapcsolódó cikkek