Valaki Szálasi fotóját helyezte a szolnoki I. világháborús emlékmű elé

Megosztás

Egészen felháborító fotót tett közé egy helyi lakos egy szolnoki Facebook-csoportban: a képek szerint a Tiszai Hajósok terén található I. világháborús emlékmű elé valaki a nyilas nemzetvezető Szálasi Ferenc képét helyezte, sőt, mécseseket is rakott. Az időzítés nem véletlen, Szálasit 1946. március 12-én akasztották fel.

Az I. világháborús emlékművet a megyeszékhelyen 1926-ban avatták fel az elesett szolnoki katonák tiszteletére. Először a Tisza István téren (ma Hősök tere) helyezték el, majd 1945 után a Tiszai hajósok terén kapott helyet. Az alkotást a ’60-as évek közepén felújították, magasították, valamint fehér márvánnyal vonták be.

De feltehetően senkit nem érdekel a márvány, vagy a magasítás, ha még a XXI. században is azzal kell szembesülnie az embereknek, hogy nyíltan megemlékeznek az antiszemita, fasiszta államot kiépíteni kívánó, embereket Dunába lövető, nyilaskeresztes Szálasiról.

Szálasi ellen 1946-ban indult népbírósági eljárás, március elején aztán halálra ítélték emberiesség elleni és háborús bűntettekért. Március 12-én, délután végezték ki, az ismeretlen megemlékező így szerette volna kifejezni érthetetlen tiszteletét.

Egyelőre nincsenek információink, hogy a kép és a mécsesek továbbra is kint vannak-e, vagy a posztoló, esetleg más, azóta eltávolította.

FRISSÍTÉS: A bejegyzés közben eltűnt, ellenben megszólalt Györfi Mihály alpolgármester. “Szolnokon, ahogy Magyarországon sem, nincs helye a nyilas és náci, de bármilyen alapú elnyomó ideológiáknak, téveszméknek! Támogatóim, követőim és minden jobbérzésű ember nevében is határozottan elítélem ezt a botrányos és gyalázatos esetet! Nem engedhető meg, hogy ordas eszmék ismét felüssék a fejüket” – írta a Facebookon.

Az alpolgármester hozzátette, az eset kivizsgálását kéri és várja az illetékes szervektől.

Kép: Sipos Gyula/Szolnokon beszélik Fb csoport

Kapcsolódó cikkek