Micsoda öröm – végre átadták a karcagi Sámándobot

Megosztás

Hat év kellett, hogy a kérdéses körülmények között történő hazahozatala után hivatalos keretek között átadják a karcagi Sámándobként elhíresült Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot.

A karcagi pénzügyminiszter, Varga Mihály az átadón közölte: a nemzeti kormány minden olyan fejlesztést támogat, amely a magyar kultúra megőrzését szolgálja. Emellett szóba került a kever népesség létrehozása, a bevándorlással szembeni kritika és a „genderpropaganda” is.

Varga hozzátette, az elmúlt pár év során megújultak a kulturális intézmények, újra látogatható a Zádor-híd, bővült az ipari park, hamarosan elkészül a katolikus városrész csapadékvíz-elvezetése, továbbá számos kulturális, gasztronómiai rendezvény, találkozó valósul meg a városban.

Új kulturális központ Karcagon | ❗️Olyan időket élünk ma Európában, amikor a közösségi identitást meghatározó sarokpontokat – legyen az nemzeti, kulturális vagy épp vallási kötődés -… | By Varga MihályFacebook

❗️Olyan időket élünk ma Európában, amikor a közösségi identitást meghatározó sarokpontokat – legyen az nemzeti, kulturális vagy épp vallási kötődés -…

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere is felszólalt, ő úgy gondolja, hogy ez a kulturális beruházás hosszú évtizedekre meghatározza majd a város arculatát, lehetőségeit, életét.

Nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben a milánói világkiállításra készült el a már akkor nagy vitákat generáló alkotás, amit kétmilliárdért hoztak haza teljesen szakszerűtlen módon, a hóval, esővel szemben védtelenül a szabad ég alatt tartották, majd az acélszerkezet rozsdásodása és összességében az épület állapotának radikális romlása után a kormány elhatározta, hogy konferenciaközpontot, vagy sztyeppemúzeumot (!!) csinál belőle. Végül előbbi valósult meg.

A K-Monitor adataiból kitűnik, eredetileg 2,3 milliárdot szerettek volna költeni a projektre, majd plusz 2 milliárdot kaptak, de még ez sem volt elég, további 900 milliós pótköltségvetést kapott. Február elején maga a rezsibiztos Németh Szilárd is büszkén tekintette meg a komplexumot.

A Sámándob körüli botrány legutóbb két héttel ezelőtt vett fordulatot, amikor a kegyelmi botrány után 180 fokos fordulatot vett Magyar Péter egyik Facebookos posztja alá Sárkány Sándor tervező ezt írta:

„Kedves Péter! Én tanácsadója voltam Szőcs Gézának, és én terveztem a Milánói Világkiállítás Magyar Pavilonját. Szőcs Géza halála előtt írt levele nekem, önmagában minden passzol amit Ön elmond. Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot és segíteni a közélet megtisztításában.”

Képek: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek