Az év ipari parkja elismerésben részesült Szolnok

Megosztás

Összesen kilenc kategóriában adták át a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismerését, az Év Befektetője díjakat a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak szerdán a Szépművészeti Múzeumban – Szolnok városának is termett babér.

Az Év Befektetője gálán Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befeketésösztönzésért és kiemelt magyaroszági nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte, 2023-ban Magyarországon 13 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, ez a duplája a megelőző évinek, ami akkor is rekordot jelentett.

Joó István szerint erősek és stabilak az ország hagyományos nyugati gazdasági kapcsolatai. Elhangzott tőle, hogy a nyugati cégek Magyarországot választják új befektetéseik helyszinéül, vagy itt bővítik a meglévő kapacitásaikat.

A HIPA egyébként a tizedik születésnapját ünnepli az idén, összesen 2123 projektet kezelt az ügynökség nagyjából 49 milliárd euró értékben. Ez idő alatt Közép-Európa leghatékonyabb befektetésösztözési rendszere épült fel – jelentette ki a kormánybiztos.

A befektetői aktivitás elsősorban az ázsiai szereplők részvételéhez kötődik, a működőtőke-befektetések mintegy 82 százalékára, illetve a létrehozandó új munkahelyek kétharmadára vállaltak kötelezettséget.

  • Az év stratégiai befektetése elismerést az elektromos és plug-in hibrid járműveket gyártó BYD Co. Ltd. kapta.
  • Az év új beruházója a Benepack Hungary Kft., a CPMC Investment Company Limited magyarországi leányvállalata lett.
  • Az év állandó újrabefektetője elismerést a LEGO Manufacturing Kft. kapta.
  • Befektetői életműdíjat kapott a Magyar Suzuki Zrt.
  • Az év innovatív termék befektetése elismerést az evosoft Hungary Kft. érdemelte ki.
  • Az év K+F beruházója a Samsung SDI Magyarország Zrt. lett.
  • Az év legnagyobb volumenű képzési programja díjat a Audi Hungaria Ahead Kft. vette át.
  • Az év ipari parkja elismerésben Szolnok város részesült.    
  • Az év beszállítója a Bíró Kft. lett.

Szalay Ferenc polgármester személyesen vette át a díjat, közösségi oldalán később úgy fogalmazott, az Ipari Park Kft. fontos szereplője volt a rendszerváltás idején kialakult gazdasági nehézségek utáni újjáépítésnek. „Mára többezer család megélhetését biztosítják az ottani cégek”.

Kép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek