Szomorú, ahogyan veszni hagyták a kunszentmártoni gőzfürdőt

Megosztás

A Kunszentmártonban található, több, mint száz éve épített artézi gőz- és kádfürdő kezdetekben közfürdőként működött, majd a rendszerváltás idején került magántulajdonba. Mindhiába, mára nem a gőz szó szerinti kieresztése céljából látogatják az érdeklődők, inkább egyfajta katasztrófaturizmus vette kezdetét.

A szentmártoni fürdő Gyalai Simon építőmester tervei alapján készült 1908-ban: egy olyan helyet akartak létrehozni, ahol a pihenés, tisztálkodás mellett gyógyulni is lehetett, emiatt számtalan természetgyógyászati módszert alkalmaztak.

Az ártézi gőz-és kádfürdőt 1996-ban vásárolta meg a Grafo-Agent Bt. Nagy tervek voltak az épülettel, a felújítás mellett panziót akartak létesíteni. Ez nem jött össze, sajnálatos módon hagyták, hogy az enyészeté legyen a szebb napokat látott fürdő.

Ön tudja mit jelent az „urbex” kifejezés?

Az “urban exploration” kifejezés rövidítéséről van szó, amit városfelfedezésként lehet fordítani. Az urbex egy olyan tevékenység, amelyben az emberek bejárják és dokumentálják az elhagyott vagy elfeledett épületeket, építményeket és más területeket. Ezek lehetnek ipari létesítmények, kórházak, iskolák, vagy akár földalatti alagutak és pincék is.

Kép a múltból

A Szol24-en már beszámoltunk a jelenségről, akkor a cserkeszőlői Piramis Casino „maradványait” vették górcső alá. Fontos hozzátenni, az urbex nem veszélytelen tevékenység, sok országban törvényi korlátozások vannak az elhagyatott épületekbe való belépésre.

Elhangzik az Interesting Channel videójában is, hogy elég veszélyesnek tűnik a terep. A YouTube-on fellelhető csatorna készítői 2019 márciusában járták körbe a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gőzfürdőt. Az épület belső részébe egyébként nem tudtak bemenni, bár a videóban látható állapotokat tekintve talán jobban jártak így.

Kunszentmártoni Ártézi gőz és kádfürdő 2019.03.10

Uploaded by Interesting Channel on 2019-03-10.

Kép: Interesting Channel/YouTube (pillanatkép), Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslapok

Kapcsolódó cikkek