Zsilip alá szorult a kishajóval a Tiszán, fedélzetén hat utassal, egyikük kormányozta vissza a járművet a kikötőbe

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat egy 46 éves karcagi férfival szemben, aki egy kishajót vezetve – hat utassal a fedélzetén – nekiütközött egy zsilipnek a Tiszán.

A vádirat szerint a férfi 2023. augusztus 19-én, ebéd után Tiszafüred felől Poroszló felé a Tisza folyó bal partján közlekedett a saját kisgéphajójával, melyen utasként még hat személy, négy nő és két férfi is tartózkodott.

A férfi a Kisfüredi-fok elnevezésű zsilipen kívánt áthajózni, azonban figyelmetlensége miatt nem vette észre, hogy annak nyílásmagasságán a kisgéphajója nem fér át, így az áthaladást megkezdte ugyan, de a hajó teteje a zsilip alsó részének ütközött, majd emiatt megállt, és a zsilip alá szorult.

Az ütközés következtében a hajó utasai közül senki sem sérült meg, azonban a hajót vezető férfi az ütközéstől elvesztette az egyensúlyát és fejét a szélvédő keretébe beütötte, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló koponyatörést és arccsonttörést szenvedett.

Ezután a hajó egyik női utasa – akinek van kishajó vezetésére engedélye – hátramenetben kormányozta vissza a hajót a Tiszán, a Tiszafüreden lévő kikötőbe.

Az ügyészség a büntetlen férfival szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

Az ügyben a Tiszafüredi Járásbíróság – várhatóan tárgyalás mellőzésével – fog dönteni, közölte lapunkkal dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A mellékelt képeket a nyomozó hatóság készítette az ügyben megjelölt hajóról, melyen látható a baleset kapcsán a hajó tetején lévő rongálódás is.

Kapcsolódó cikkek