Lemondásra szólították fel Orbán Viktort a szolnoki momentumos tüntetésen

Megosztás

Tüntetésnek indult, de végül utcafórum lett a pénteki momentumos megmozdulásból Szolnokon. Miskolczi László, a párt szolnoki polgármesterjelöltje felszólította Orbán Viktort, hogy mondjon le.

Nagyjából 50 résztvevő jelent meg a Momentum pénteki szolnoki tüntetésén, aminek elején Nagy István, a párt helyi elnöke azt mondta, ez így nem is tüntetés, sokkal inkább utcafórum.

Miskolczi László, a párt szolnoki polgármesterjelöltje felidézte a tüntetés előzményeit. Mint mondta, pár héttel ezelőtt még senki sem sejtette, hogy hatalmas botrány fog kirobbanni Magyarországon. Február elején nyilvánosságra került, hogy az államfő még tavaly kegyelmet adott a pápalátogatás idején egy gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. 

Gyerekeket kényszerített csak azért, hogy védje azt az aberrált embert, aki szexuálisan zaklatta az otthon gyerekeit. Ezt követően a történt események oly mértékben felzaklatták a jóérzésű embereket, hogy lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és visszavonult a közélettől a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is.

Miskolczi László szerint mindketten könyékig benne voltak a botrányban, ám az ő lemondásukkal a teljes felelősségre vonás még nem történt meg. Vannak még, akik a két fideszes hűbéres szoknyája mögé bújnak. 

– Mi ezt nem fogjuk hagyni – jelentette ki a volt alpolgármester. – Mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az igazság kiderüljön. És mindazok, akik érintettek a botrányban, számukra is megtörténjen a felelősségre vonás – tette hozzá.

Miskolczi László kiemelte, hogy a pedofilbotrány a velejéig korrupt Orbán-rezsim alapvető identitáselméletét kezdi ki, és a hatalom legfőbb köreit is érinti. Mint mondta, kiderült az is, hogy Balog Zoltán a református egyház vezetője is érintett az ügyben. 

– Ebből is látszik, hogy a Novákon, Vargán és Balogon kívül Orbán Viktornak is komoly felelőssége van. Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne bújjon az említettek mögé és mondjon le – hangsúlyozta Miskolczi László.

Őt Bedő Dávid, a párt országgyűlési képviselője követte. Ő azt hangsúlyozta, nem azért mondott le Novák, Varga és Balog, mert gusztustalan, amit műveltek, hanem azért, mert ez az ügy kiderült. Egy év hallgatás után lett botrány belőle, addig minden rendben volt. Ráadásul Novák családügyi miniszter is volt, akinek fontos a család, a gyerek. Szerinte Orbán Viktor nélkül nem születhetett meg a kegyelmi döntés.

Cseh Katalin európai parlamenti képviselő is azt húzta alá, hogy Orbánnak erről az egészről szerinte tudnia kellett. Feltette a kérdést, hogy vajon miért volt fontos a kegyelem? Ezt számon kell kérni a kormányon.

Javasolta, vegyék el a pénzt a propagandától és adják oda a gyermekvédelemnek, ahol sokkal jobb helye lesz. Ezt követően a résztvevők kötetlen beszélgetésbe kezdtek a jelenlevő politikusokkal.

Arról nincsen információink, hogy Szolnok többi ellenzéki képviselője miért nem csatlakozott a szolnoki demonstrációhoz.

Kapcsolódó cikkek