Elhunyt Szolnok testvérvárosának polgármestere

Megosztás

Elhunyt Hiroki Tokita, Szolnok japán testvérvárosának, Yuzának a polgármestere. A két város között két évtizede fennálló kapcsolat van, amit a két fél aktívan ápolt az elmúlt időszakban. A megyeszékhely első embere, Szalay Ferenc egy bejegyzésben emlékezett meg kollégájáról.

Szalay úgy ír, most sajnálja igazán, hogy novemberben nem tudtak találkozni, illetve felemlegetni a régi időket, de azt hitte, idén majd lesz rá idő. Jogosan gondolhatta, hiszen a Szolnok és Yuza között fennálló testvérvárosi kapcsolat 2024-ben lépett a huszadik évébe.

„Az ennek tiszteletére rendezendő ünnepségen két széket biztosan üresen hagyunk majd: az egyik az Öné, Tokita úr, a másik Kovács Misi bácsié… Pont azé a két emberé, akik két város, két nemzet együttműködéséért a legtöbbet tették az elmúlt évtizedekben” – írta közösségi oldalán.

Tavaly januárban tizennyolc delegáltat fogadott a szolnoki önkormányzat Japánból. Egyébként több iskola tart fenn yuzai intézményekkel kapcsolatot, így tanulhatnak helyi diákok az ázsiai országban. Nagyjából száz szolnoki családnak alakult ki közvetlen kapcsolata japán családdal, sőt már vegyes házasság is köttetett.

Yuza Yamagata prefektúra északnyugati részén található a Honshu főszigeten. Rendkívül gazdag és változatos vidéken folyik a kertgazdálkodás és a rizstermesztés. Elektronikai nagyvállalatok is jelen vannak a városban. Yuza jelenlegi közigazgatási egységként az ’50-es évek közepén jött létre néhány környékbeli falu és a névadó település egyesülésével. 2004 óta testvérvárosa Szolnoknak.

Kép: Szalay Ferenc Fb

Kapcsolódó cikkek