Yuzai küldöttség járt Szolnokon, lehet, sokáig emlegetik majd ezt a japánok

Megosztás

Rendkívül ellentmondásos módon szervezett fogadásban részesült Szolnokon az a japán küldöttség, ami a napokban járt a megyeszékhelyen abból az alkalomból, hogy Szolnok és Yuza 40 éve tart fenn kapcsolatot egymással. Informátorunk szerint a búcsúfogadás is bőven hagy maga után kívánnivalót.

“Mi, szolnokiak egy különleges jubileumot ünneplünk idén, Szolnok és egy japán város, Yuza kapcsolatának 40 évvel ezelőtti megszületését.
Amikor 1983-ban, Onodera Kiichiro úr meglátta a Tisza Táncegyüttes tokiói fellépését, és lelkesen Yuzába invitálta őket, akkor két nemzet városa, két különböző kultúra tagjai között született meg az a barátság és kapcsolat, amely az évek során már nem csak a táncra, zenére, kultúrára korlátozódott – hanem további értékes elemekkel is bővült.
Bizony, hihetetlen talán, de eltelt ez a negyven esztendő, és most azzal a biztos meggyőződéssel tekinthetünk a jövőbe, hogy e két város kapcsolata biztos alapokon nyugszik, Szolnok és Yuza közötti kapcsolatrendszer pedig egyre erősebb.
Nagyon köszönöm, hogy őexellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, és Tokita Hiroki, Yuza polgármestere is el tudott jönni Szolnokra a 40 éves évfordulót megünnepelni!
Bízom abban, hogy a már megannyi szép, közös élményt számos új követi majd, és ez a kontinensen átívelő, valódi testvérvárosi kapcsolat a jövőben továbbra is élni fog!”

Így tálalta Kállai Mária a Szolnok és Yuza közötti kapcsolat 40 éves évfordulóját, aminek megünneplésére japán küldöttség érkezett Szolnokra.

Ha már tálalás, akkor informátorunk szerint a búcsúfogadás szerinte bőven ad okot a restellkedésre.

A fogadáson eleve nem vett részt a polgármester, Szalay Ferenc, állítólag egészségügyi okok miatt, de helyettese, Fejér Andor sem. Viszont ott voltak olyan fideszesek, akiknek semmi közük sem volt eddig a yuza-szolnoki kapcsolatokhoz. Sőt, szerinte olyanok is kaptak oklevelet – nyilván udvariasságból – a japánoktól, akik vélhetően érdemben nemigen járultak hozzá a kapcsolatok ápolásához.

Minden olyan elismerést, aki nem volt jelen, hogy átvegye, helyettük Kállai Mária országgyűlési képviselő vett át, holott jelen volt Györfi Mihály, a város ellenzéki alpolgármestere is.

Nagy ellenérzést váltott ki informátorunkból a szintén megjelent Hubai Imre egyik munkatársa, aki az eseményen fényképezett. Közben vehemensen rágózott, vagy ahogy az illető fogalmazott, gusztustalanul kérődzött. Ez szerinte a tiszteletlenség teteje. Ráadásul nem is volt az alkalomhoz illően feltöltözve.

Informátorunk szavakat nem talált erre, és feltette a kérdést, hogy senki nem teszi ezt szóvá? Ezzel a viselkedéssel szerinte az ünnepi eseményt degradálta le az illető. Nagyon bántotta ez őt, szerinte vélhetően fogalma sincs a protokollról, és mindent megtehet, mert a főnöke engedi.

Informátorunk azt is elmondta, fáj neki, hogy a yuza-szolnoki kapcsolatok egyik mozgatórugója, húzóembere eddig semmilyen díjat, elismerést nem kapott Szolnoktól ezért a munkájáért. Ő Sipos László, aki japánul is beszél, és minden alkalommal segített Szolnoknak.

A japán kapcsolatot építő, nemrég elhunyt Kovács Mihálynak ő volt a jobbkkeze. Csak miheztartás végett: egy japán tolmács óradíja 25 ezer forint, plusz ellátás, utazás.

Most sem említették meg egyetlen beszédben sem informátorunk szerint szolnoki részről, kivéve a japánokat, akik közül viszont maga a yuzai polgármester emelte ki a nevét!

Azt is szóvá tette informátorunk, szégyen, hogy a szolnoki gasztronómiát a rántott hús és a rántott sajt sült krumplival jellemzi, mivel szinte folyton azt adtak a vendégeknek.

Úgyhogy ezen észrevételei szerint bőven hagy kívánnivalót ez az esemény maga után.

Fotó: Kállai Mária Facebook (középen Sipos László)

Kapcsolódó cikkek