Narancsos gyümölcsvásárok Szolnokon

Megosztás

Rendkívül sikeresnek mondható az a gyümölcsvásár-program Szolnokon, amit a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója szervez évek óta Szolnokon. A vásárok alkalmával hosszú sorok alakulnak ki, tömegek veszik a gyümölcsöt, krumplit – szinte közvetlenül a fideszes politikusok kezéből.

Természetesen ideológia nélkül is nagyon finom és kapós tud lenni a gyümölcs és a krumpli.  Ám jó, ha van mögötte egy gerezdnyi politika is – ezt bizonyítja a Fidesz-KDNP évek óta nagysikerű gyümölcsvására Szolnokon.

Hogy miért köthetők ezek az alkalmak a Fidesz-KDNP-hez? Mert a két párt egyáltalán nem tagadja, hogy ezeket ők szervezik. Úgy hirdették idén is, hogy “Elkezdődött a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója által szervezett, 2023-24. évi szabolcsi gyümölcsvásár sorozata.”
Sőt, erről még sajtótájékoztatót is tartott a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője, Tasnádi Zoltán. Elmondta, hogy immáron hatodik éve szervezi a képviselőcsoport, az őszi-téli vásárt, ami nem mellesleg annyira népszerű, hogy már türelmetlenül várják a lakosok.
Idén első alkalommal október 12-én tartottak ilyen vásárt, ahol jó minőségű, az eladók szerint olcsó almát lehetett kapni.

A korábbi évekbeli vásárokon egyébként krumplit is árultak. Ez köztudottan a Fidesz választási, úgymond szavazatvásárlási fegyvere, ilyen alkalmakkor eddig szinte mindannyiszor előkerült.

A gyümölcsvásárral is hasonló lehet az elképzelés, hiszen több célt is elér vele a két kormányzópárt. Egyrészt állítólag olcsón vehetnek itt a vásárlók különféle termékeket, másrészt  szinte helybe viszik az árut. Ezek a szempontok éppen ezért tömegeket vonzanak, főleg időseket.

Harmadrészt minden alkalommal a körzeti fideszes képviselő is feltűnik a vásárokon, megmutatja magát és elbeszélget a vásárlókkal. Gyakorta megjelenik ezeken a vásárokon Szalay Ferenc is. A polgármester 2021 nyarán köszönetet is mondott közösségi oldalán a Hőstermelőnek, hogy mekkora hatalmas siker a gyümölcsvásár Szolnokon.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, aki nem fideszes érzelmű vásárló, természetesen az is hozzájuthat a termékekhez. Vagyis párttagkönyv nem kell hozzá.

Az előkóstoló


A vásárok minden esetben a közösségi médiában egy Hőstermelő néven megjelenő profilhoz köthetők. A profilra kattintva Gáthi Andráshoz juthatunk, akinek munkahelye a gyügyei Mystral Fruit Kft. A cég zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem foglalkozik.
Minden bizonnyal innen származnak a termékek is. Hogy erről megbizonyosodjunk, levelet írtunk Gáthi Andrásnak.

Az alábbiakat kérdeztük tőle:
Az ön munkahelye, a gyügyei Mystral Fruit Kft. biztosítja-e a szolnoki vásárokhoz a termékeket?
-Ezek a vásárok mennyiben köthetők kizárólagosan a Fidesz-KDNP-hez, ha más párt szervezne ilyet, akkor ahhoz is biztosítana-e alapanyagotí ugyanazon árakon?
-Mennyiért kínálják a különböző termékeket?
-Pénztárgépet, blokkot, nyugtát biztosítanak-e a vásárokhoz?
-Szolnokon kívül máshol is vannak-e hasonló hőstermelői vásárok, amiket párt szervez?
Válaszát természetesen közölni fogjuk, amint megérkezik.

Itt éppen Rusvai Károly, fideszes önkormányzati képviselő felügyeli az almavásárt


Megnéztük, mennyibe kerül Szolnokon a belvárosi vásárcsarnokban az alma és a krumpli. Október 16-án, hétfőn az almát szinte mindenhol 348 forintért kínálták, de volt, ahol az egyébként 2. osztályú, de szép szabolcsi almát 300 forintért adták.

A fideszes rendezvényeken jelenleg 300 Ft/kg az alma. Ez nem számít rendkívül olcsónak, de amúgy barátságos árnak vehető. Ám itt van egy gyümölcsös, aki még olcsóbban, 250 forintért kínálja ezekben a napokban  az almát. Ráadásul ez az üzlet nincs is messze attól a helyszíntől, ahol október 12-én árult a Hőstermelő!

Ha tudjuk, hogy ki szervezi, zamatosabb lesz az alma is

A Fidesz természetesen más témákra, osztogatásokra is igyekszik rátelepedni. Ilyen például a Gondosóra program, de említhetjük a szociális tűzifaosztást is, holott ezek a lehetőségek nem egy pártnak, hanem az adófizetők pénzéből működő államnak köszönhetők. De ugyanígy csak magának tulajdonította a helyi Fidesz-KDNP a téli ételosztásokat is, sőt, ha valaki valamilyen adományt felajánlott, nem volt ritka, hogy helyi fideszes politikusok osztották szét, mintha a saját pénzükből adományoztak volna.

Rendben is lenne, hiszen szép dolog adományozni, osztogatni, de tulajdonképpen egy önkormányzatnak lenne alapvető érdeke a lakosság “kedvében járni”. Érthetetlen, hogy miért kell ezeket a célokat a Fidesz-KDNP frakció ernyője alatt rendezni és elkampányosítani az egészet.

Az is elég aggasztó, hogy talán többen nem is tudják, de természetesen rengeteg fotó készül ezeken az almavásárokon, osztogatásokon, aminek nagy része felkerül a közösségi oldalra, ahol bárki számára elérhető, látható. A legtöbben lehet, nem is sejtik, hogy pártcélokra használják fel arcukat, vélhetően meg sem kérdezve őket, hogy ehhez hozzájárulnak-e.

Fotó: Szalay Ferenc Facebook, Képviselői Iroda Szolnok

Kapcsolódó cikkek