Szoros versenyre és kemény kampányra számít Szalay Ferenc

Megosztás

„Tégláról téglára építkezünk” – ezzel a címmel adott egészen érdekes interjút a Demokratának Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc. A városvezetőt a rendszerváltás utáni évek nehézségeiről, a főváros közelségéről és a nyári önkormányzati választásról is kérdezték, több meglepő válasz érkezett.

Szalay először 1998-ban, a Fidesz, a KDNP, a Kisgazdapárt és az MDF közös jelöltjeként nyerte el először a tisztséget, majd a 2002-2006-os ciklus kivételével – akkor Botka László édesanyja, Botka Lajosné vezette a várost – megszakítás nélkül Szalay Ferencnek hívják a polgármestert. Tegyük hozzá, többször rendkívül szoros eredmény mellett.

Úgy fogalmazott, 1990 után nehéz örökséggel vágtak neki az újrakezdésnek. „Közben a Mol átköltözött Szolnokról Budapestre, és vitte magával a kőolajkutatót, ami szintén hatalmas érvágás volt a városnak. Az ország két legnagyobb cége hagyott itt minket, iparűzési adó tekintetében több száz millió forintos bevételcsökkenést szenvedtünk el.”

Említésre került Budapest közelsége és elszívóereje, szerinte lassan a főváros agglomerációs övezetévé válnak, ahol a tehetséges fiatalok otthonra lelnek, többek között ezért hozták létre a Szolnok hazavár programot.

Az interjú második felében természetesen szóba került az aktuálpolitika, Szalay botránymentesnek nevezi a megyeszékhely működését, bár a politikai csatározások a ciklus részévé váltak. Ami érdekesebb, hogy Szalay úgy fogalmaz, alapvetően béke van a városban, ami alól csak a Facebookon zajló támadások jelentenek kivételt.

A csatározást egyébként jól példázza, ahogy az ellenzéki kollégáiról beszél:

„Két alpolgármesteri helyet ajánlottunk az ellenoldalnak, hogy ne csak a kampányban vitézkedjenek, hanem vegyék ki a részüket a munkából. Egy darabig működött, aztán az ellenzéken belül megtört gyorsan az egység. Voltak köztük olyanok, akik azért indultak a választáson, mert tenni akartak a városért, és nem tudtak megbékélni társaik akaszkodásával, hataloméhségével.”

Nevek nem hangzanak el, mindenesetre a Szolnoki Többség kisebbséggé válásáról a Szol24 is írt egy hosszabb cikket, megszólaltatva a történet főbb szereplőit. Végezetül szoros versenyre és kemény kampányra számít, „készen állunk, hogy folytassuk a munkát.”

Kép: Girgasz Péter

Kapcsolódó cikkek