Pócs János sajtótájékoztatón jelentette be, micsoda siker volt a nemzeti konzultáció

Megosztás

Meglepődtünk volna, ha másról számol be: Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a jászberényi irodájában tartott sajtótájékoztatót, ahol ismertette, összesen másfélmillióan töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket. Az irányított, propagandisztikus kérdéseknek álcázott állítások ellenpólusaként az Egységes Diákfront és az aHang már több, mint háromszázezer üres ívet gyűjtött be.

Brüsszel el akarja törölni a kamatstopot. Brüsszel meg akarja szüntetni a magyarországi extraprofitadót. Brüsszel Magyarországon is mingránsgettót akar létrehozni. Csak néhány hangzatos állítás a kormány propagandagépezetének egyik legdrágább műfajából, a nemzeti konzultáció „idei évadából”.

Még november közepén adták postára az összesen tizenegy kérdést tartalmazó, úgynevezett konzultációt, illetve a kormány honlapján is ki lehetett tölteni. Az ukrajnai és izraeli háborún át a rezsitámogatáson át a gyermekvédelmi törvényig minden szóba jött, természetesen olyan megfogalmazásban és stílusban, hogy az kizárólag a kormányzat kommunikációs céljait szolgálja.

„A mai sajtótájékoztató legfontosabb üzenete: köszönetet mondani mindenkinek, aki kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet” – mondta Pócs János, aki szerint Európában és a magyar demokrácia történetében is egyedülálló, hogy a kormány a „nagy dolgok” előtt mindig kikéri az emberek véleményét.

Hozzátette, a kitöltők 98%-a nemzeti szuverenitás megőrzését várja el a kormánytól. Eközben a HVG úgy írt, az online nemzeti konzultációnál nem is cél, hogy kivédjék a csalást, „szándékos csalás, manipuláció a mostani nemzeti konzultációnál sem lehetetlen”.

Az Egységes Diákfront és az aHang eközben január 31-ig, azaz holnapig várja az üres lapokat, Perlaki-Borsos Noel, a Diákfront képviselője a Telexnek azt mondta, több, mint tízezer aktivista vesz részt a kampányban és több mint 800 helyszínen lehet leadni az íveket.

Az ellenkonzultációs helyszíneket ide kattintva tudja megtekinteni, Szolnokon a DK irodájában, a Momentumnál és két magánlakásnál, Jászberényben szintén két magánszemélynél és a Berva Sörözőben folyik a gyűjtés.

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek