Kiemelkedő magyar festő alkotásaiból nyílik kiállítás a Szolnoki Galériában

Megosztás

A színekben rejlő hatalmas erő – ezzel a figyelemfelkeltő címmel nyílik kiállítás februárban a Szolnoki Galériában Tornyai János festőművész alkotásaiból. A megyeszékhelyen utoljára csaknem négy évtizeddel ezelőtt, 1986-ban tartottak nagyobb kiállítást Tornyai munkáiból.

szolnoki és a hódmezővásárhelyi múzeum együttműködésével létrejövő új kiállításon mintegy százhúsz festmény lesz látható abból a csaknem ezer alkotásból, melyet a Tornyai-múzeum gyűjteményében őriznek – közölte Szebenyi Nándor, a Damjanich János Múzeum művészettörténeti osztályának vezetője a tárlatról tartott hétfői hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón

Nagy Imre, a tárlat anyagát válogató művészettörténész hozzátette, a szolnoki tárlat is egy lépés azon az úton, hogy Tornyai János elnyerje azt a rangot a magyar festészetben, amely őt megilleti.

Szobabelső befüggönyözött ablakkal (1929)

Való igaz, hogy a művész a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott, 1917-ben “kiszeretett a parasztból”.

Ezt követően kezdte képein rendkívüli színgazdagsággal megörökíteni a többi közt az alföldi tájat. Új látásmódjának kialakulásában fontos szerepet játszott házvezetőnője, élettársa és később festőtársa, Kovács Mári. Naplójában – az akkor már idős mester – maga is nőábrázolásaira, főként aktjaira helyezte a hangsúlyt saját életművében – fejtette ki a művészettörténész.

Képiró Ágnes, a Damjanich-múzeum művészettörténésze közölte, a február 8-án nyíló és egészen április 14-ig látható kiállítás esszenciáját adja Tornyai János munkásságának. A tárlaton a közönség láthat festményeket a művész valamennyi alkotói periódusából és az általa ábrázolt témákból.

Bús magyar sors, önéletrajz (1908)

Korszakos művei, a Juss, a Csokorkötő, a Csizmahúzás vagy a Bús magyar sors változatai mellett bemutatják érzéki női portréit és aktjait, valamint bajai és szentendrei korszakának “konvencióktól-szabályoktól, rajztudástól és aprólékosságtól felszabadult” alkotásait is.

Forrás: MTI

Képek: Wikipédia/Tornyai János, Tornyai János Múzeum

Kapcsolódó cikkek