A Magyar Közút válasza: amint az idő megengedi, kátyúznak

Megosztás

Kátyúk nehezítik a biztonságos közlekedést a 32-es főúton (is), erről írtunk tegnap. A Magyar Közút most válaszolt érdeklődésünkre: amint az idő megengedi, máris kátyúznak.

Tegnap megjelent cikkünkben a 32-es úton közlekedők tették szóvá, hogy jelentős mértékben nehezíti a közlekedést számtalan kátyú. Egy közlekedő egy szakaszon kifejezetten jelentős kátyúra hívta fel a figyelmet, hogy jó lesz arra járva óvatosan autózni.

A helyzettel kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Közutat, amely a következő választ küldte érdeklődésünkre:

“A lokális burkolatjavítási munkákat társaságunk napi üzemeltetési tevékenysége részeként, a minden évben előre meghatározott forrásokból végezheti. Ahogy minden tevékenységünket, úgy a burkolatjavítási munkákat is meghatározott sorrend szerint látjuk el. Ez azt jelenti, hogy első körben a főutakon, majd a mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon dolgozhatunk és ezek a körök folyamatosan megismétlődnek, amíg a forrásaink engedik, de minden úton a forgalomra veszélyes ütőkátyúk javítása élvez elsőbbséget.

A legtöbb burkolathiba a téli időszakban keletkezik, főleg csapadékos és változékony időjárás esetén. Erről korábban már készítettünk videós anyagot is. Ahogy az időjárás engedi, vagyis csapadékmentes időben és nulla fok feletti hőmérséklet esetén továbbra is ütemezetten végezzük a javítási munkákat.

A téli időszakban korlátozottabbak a lehetőségeink, mint tavasztól-őszig, mivel többnyire hidegaszfalttal dolgozhatunk, ami ideiglenes megoldást jelent, tekintettel arra, hogy a téli hónapokban a melegaszfalt keverő üzemek nagy része zárva tart. De mindent megteszünk annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit biztosíthassuk valamennyi közlekedő számára.

A javításokat ütemezetten végezzük, folyamatosan haladunk a 32-es főúton is az időjárási helyzettől függően, de ilyen időszakban újabb és újabb burkolathibák alakulhatnak ki. Hosszú távú és tartós megoldást egy-egy útszakasz teljes körű felújítása jelenthet. Ezen beruházásokat viszont külön állami elrendelés esetén, erre külön biztosított és dedikált források rendelkezésre állása esetén indíthatunk csak el.”

Minap közöltünk egy másik cikket is, ami Szolnokon a Nagy Imre körút és a Jósika út kereszteződésének átépítését érinti. A cikkben az olvasók feltették a kérdést, hogy mikor fejeződnek itt be a munkák.

Nos, Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője lényegében erre is választ adott a szoljon.hu-nak adott tájékoztatásában.

Ezek szerint a Nagy Imre körút és a Jósika utca csomópontjának jelzőlámpás átalakítása még tavaly kezdődött. A projekt keretein belül a csomópont mindhárom ágán jelzőlámpás forgalomirányítást vezetnek be, egy új gyalogos átkelőhelyet jelölnek ki a szakemberek a Jósika úton, az útcsatlakozás torkolatában. Átépül a kiemelt- és süllyesztett szegélysor, s részben új víznyelők biztosítják a lehulló csapadékvíz elvezetését.

Hozzátette: a téli üzemeltetési időszakra tekintettel a kivitelezés december óta szünetel, ezalatt a kiépített ideiglenes forgalomkorlátozás segíti a balesetmentes közlekedést, amíg az időjárási viszonyok megengedik az építési munkálatok tavaszi folytatását.

Képünk illusztráció.

Fotó: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek