Jó kocsikról, álomfizetésről és kitartó munkáról beszélt Kubatov Gábor Szolnokon

Megosztás

Kit látnál szívesen az Agórában 2024-ben? – tette fel a kérdést Facebook-oldalán a szolnoki kulturális központ. Bár Agárdi Szilviától Geszti Péteren át László Attiláig rengeteg név érkezett, mi mégis inkább a dolgok kellős közepébe vágva az Együtt-Egymásért Ifjúsági Klub által meghívott Kubatov Gábor Fidesz-KDNP-s politikus beszélgetésére mentünk el. Melyik párttársa szerette volna, hogy az FTC elnöke legyen? Milyen szót használnak a szélsőjobboldali fradisták a csapat fekete bőrű játékosaira? Hogyan támogatja a Ferencváros a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat? Ezekről is szó esett január 24-én az Aba-Novák Agóra rendezvénytermében, az “Együtt Egymásért” Ifjúsági Klub rendezvényén.

A középiskolás fiatalok számára meghirdetett eseményre néhányan dúdolva, fiatalos lendülettel érkeztek, délután négy óra előtt nem sokkal. Miközben a húsz percet késő „sztárvendégre” vártunk a többségében roma fiatalokból álló közönséggel, addig kivetítve láthattuk a klub által az előző években meghívott vendégeket.

Szolnokon járt többek között Molnár Ferenc Caramel, Kökény Attila, Csányi Sándor és Radics Gigi, tehát mindazok a roma származású előadók, színészek és énekesek, akik sok küzdelem árán jutottak el oda, ahol most vannak.

A listát olvasva első ránézésre egyből furcsának is tűnhet, hogy Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, aki a Fidesz alelnöke és nem mellesleg a pártigazgatója, mit kereshet a sorban? Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy nem a Kubatov-lista számítástechnikai hátteréről lesz szó és nem is a Hogyan lehetetlenítsünk el népszavazási kezdeményezéseket verőemberekkel?-kurzus bevezető előadását fogja megtartani, sőt a pártigazgató szokatlanul minimálisra csökkentett politikai szólamokkal operált.

A fókuszban a sport, mint kitörési lehetőség volt, és azon belül is természetesen a Ferencváros. Ez annyiban nem meglepő, hogy a több éve működő ifjúsági klub a Szolnokon élő, hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma származású fiataloknak kíván segíteni programokkal, konfliktuskezeléssel, személyiségfejlesztő játékokkal, valamint bizonyos időközönként ilyen és ehhez hasonló beszélgetéseket is szerveznek számukra.

Elsőként Molnár Lajos, az Agóra ügyvezetője köszöntötte az érdeklődőket

„Tudatosítjuk ezekben a fiatalokban, hogy értékes emberek, akiknek jár egy esély csakúgy, mint bárki másnak” – olvasható a klub célja az Agóra honlapján.

A megjelenteket Molnár Lajos, az Agóra ügyvezetője és Szalay Ferenc polgármester köszöntötte, aztán rövid időn belül sietősre fogták és mindketten távoztak. Kubatov beszélgetőpartnere Csilleiné Mága Erika művelődésszervező volt, de hozzá kell tenni, irányított kérdésekre nem nagyon volt szükség, a pártigazgató rendkívül élvezte a csapongó sztorizgatást és a saját, hosszú monológjait.

„Sumákolva nem lehet sportklubot csinálni” – vélekedik Kubatov, aki 13 éve, Kovács Miklós távozása után lett a Ferencváros elnöke. Nehéz idők jártak a 2010-es évek előtt, az MSZP és az SZDSZ kormányzása idején, hiszen „a balosoknak nem sokat ért a sport.”

Felidézett egy történetet, miszerint ő Kocsis Mátét szerette volna ezen a poszton látni, Kocsis viszont Kubatovra gondolt, így lett 2011 februárjában az FTC első embere. Szerinte azóta teljes transzparencia van a különböző szakosztályoknál. Elmondta, hogy családi vonalon alakult ki nála a Fradi-identitás, az otthonukban pedig szigorúan tilos bármilyen lila színnek feltűnnie, nehogy az örök rivális – bár mostanában túlzás lenne így illetni a rangadókat – Újpestre emlékeztessék.

Erős véleménye van a virtuális valóság és a videójátékok káros hatásairól. A telefon, a PlayStation által egy ideális világba kerülnek a fiatalok, így érthető, ha egyre kevésbé van kedvük szembesülni a rideg valósággal és a kemény, kellemetlen edzésekkel. Példaként hozta fel Kobe Bryant, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, magyar részről pedig Szoboszlai Dominik és a néhai Benedek Tibor elhivatottságát és kitartó munkáját.

Emellett az Albert Alapítvány által a Ferencváros igyekszik megkönnyíteni a hozzájuk érkező, hátrányos helyzetű tehetségek életét, a tagdíjból néhányuk teljes sportolási költségét kifizetik az adott szakosztálynak, illetve minden évben 5-6 gyereket százezer forintos ösztöndíjjal jutalmaznak.

Politikai jellegű kérdések helyett a sport került fókuszba

Kubatov szerint komoly szemléletváltásra volt szükség a Fradinál, visszaemlékezett, amikor a „budapesti zsidóság zászlóshajója”, az MTK elleni mérkőzéseken rendszeresen elhangzott a B-közép részéről az „Indul a vonat Auschwitzba”-felkiáltás.

Egy meglehetősen váratlan példát hozott fel azt szemléltetve, hogy ebben a tekintetben is fejlődésnek indult a klub: szerinte a szélsőjobboldali fradisták, a „kopasz csávók” mostanra már a színes bőrű kifejezést használják(!!) a néger helyett.

Szóba került az évek óta tartó, néhol lecsillapodó, néhol újra fellobbanó konfliktusa a szurkolókkal, ami legfőképp a vénaszkenner nevű rendszer bevezetése miatt fajult el. „Nincs a stadionnak olyan pontja, amit én ne látnék” – a szurkoló beteszi a kártyát, a tenyérben található vénák szerkezete alapján azonosítás történik, és ha stimmel minden, bemehet. Aki viszont bent verekszik, pirotechnikát dob a pályára, megdobja az ellenfél játékosát, perceken belül el lesz távolítva, nagyjából erről szól a vénaszkenner dióhéjban.

A közönség soraiban ülő fiatalokat leginkább azzal próbálta motiválni, hogy „irdatlan pénzt lehet keresni a futballal.”

Úgy fogalmazott, nem tud olyan civil szakmát, ahol annyi pénzt lehetne keresni, mint a labdarúgással. Egy jelenlévő tapsviharban tört ki, amikor Kubatov részéről elhangzott, hogy ezek a fizetések havi 15-20 millióig fel tudnak menni. „Munka, lemondás, legjobb csajok, legjobb kocsik” – foglalta össze.

A program kérdésekkel zárult, itt a moderátor kiemelte, hogy csak sporttal kapcsolatos megjegyzéseket várnak, a politikát kerüljék. Két polgármester is felszólalt, Lovász Tibor, Kőtelek vezetője csak megköszönte a szemléletváltást, ugyanis nagy Ferencváros drukker, Farkas Lászlónak, Tiszabura első emberének viszont konkrét problémája volt.

Szerinte „egyre inkább elhal a délutáni sportolás lehetősége, ehelyett a drog felé fordulnak”. Amíg a helyi sportegyesületük működött, volt egy szemmel látható csapat és teljesítmény, egy ideje viszont csak kínlódnak a működéssel. Kubatov egyetértett, hogy a drogok kapcsán nehéz helyzetbe vannak, de annyi minden probléma sújtja őket most, a „Brüsszellel való hadakozás, járvány, háború”, sajnos nem lehet mindenre 100%-osan összpontosítani.

Egy-két „Brüsszel” és „baloldalizás”, de a politikai témákat valóban messziről kerülték az Együtt-Egymásért Ifjúsági Klub rendezvényén. Akiben emiatt hiányérzet tört fel, annak minden bizonnyal érdemes volt este hat órakor a Tisza-parti estéken részt venni a Galéria étteremben, ugyanis a szolnoki Kubatov-hakni hardcore része ott folytatódott.

Kapcsolódó cikkek