Elege lett a cibaki háziorvosnak a betegekből, felmondott

Megosztás

Dr. Kovács Marianna belgyógyász szakorvos december 13-án írásban tájékoztatta a cibakházi önkormányzatot, hogy a december 31-én lejáró Cibakháza II. számú háziorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó szerződését nem kívánja meghosszabbítani. Az indok egészen különleges volt.

Mint azt Hegyes Zoltán polgármester a település honlapján beszámolt róla, a doktornő korábban feladatellátási előszerződést kötött az önkormányzattal a II. számú háziorvosi körzet átvételével kapcsolatban.

Dr. Kovács azonban december 7-én arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy olyan körülmények merültek fel, melyek alapján a háziorvosi körzet végleges feladatellátási szerződésének aláírását nem tudja vállalni.

A doktornő elmondta, hogy az elmúlt másfél évben, mióta a helyettesítést megkezdte, számos konfliktusa volt a lakossággal.

Sok esetben nem kapta meg cibakiaktól az orvosnak, 23 évnyi tanulás után járó tiszteletet.

Több alkalommal a rendelés kiabálással, veszekedéssel végződött. Elmondása szerint arra számított, hogy az ilyen konfliktushelyzetek száma idővel csökkenni fog, de ezek száma az utóbbi időkben inkább növekedett, ezért ilyen légkörben nem tudja vállalni a további rendelést.

Az önkormányzat arra kérte doktornőt, hogy a szándékát gondolja át, és ha a probléma az önkormányzat lehetőségein belül kezelhető, akkor azt a segítséget biztosítani fogják. Doktornő válaszában jelezte, hogy már eljutott arra a döntési szintre, amelyet nem kíván megváltoztatni.

A képviselő-testület december 19-i ülésén arról döntött, hogy ideiglenes intézkedésként helyettesítési szerződést köt dr. Maczkó Péter főorvossal, a körzet nyugalmazott háziorvosával.

A doktor 2024. január 2-ától, egyelőre 2 hónapos időtartamra, átveszi egykori körzetét és hétfőtől péntekig 8.00 és 11.30 óra közötti rendelési idővel ellátja a körzet helyettesítését.

Változás történik az orvosasszisztens személyében is, mivel Szűcsné Mátyus Margit orvosasszisztens december 31. napjával szintén kérte munkaviszonyának megszüntetését.

Helyét 2024. január 2-tól Szabóné Sasi Erika orvosasszisztens veszi át, aki rendelkezik a szükséges végzettséggel és 24 éves, háziorvosi körzetben eltöltött szakmaigyakorlattal. Mivel a cibaki betegeket még nem ismeri, ezért Rábaközi Bianka, az I. számú háziorvosi körzet orvosasszisztense segítkezni fog a rendelés zavartalan ellátásában.

Dr. Kovács a nyáron már kéréssel fordult a betegekhez, hogy a rendelő dolgozóit az egészségügyi problémáikkal és személyes kéréseikkel rendelési időben keressék meg, sem messengeren, sem az utcán, illetve a boltokban ne “zaklassák” őket.

Kapcsolódó cikkek