Megdöbbentő, ahogy beleszállt egykori szövetségesébe Pócs János országgyűlési képviselő

Megosztás

Közmeghallgatást tartottak Jászapátin, ahol két egykori szövetségesből lett politikai ellenfél szólalkozott össze: Járvás István volt parlamenti képviselő a munkahelyek gyér helyzetének említése után nem tette zsebre, amit Pócstól kapott. „Mivel lesz jobb azzal, hogy most ezt elmondtad? Azzal, hogy kiharsogjuk a világnak, hogy csúszik lefelé a város?” – kérdezte ingerülten a képviselő. Sok olyan vélemény is van Jászapátin, amik szerint Pócsnak nagy szerepe volt anno Járvás félreállításában.

„Akinek kérdése, véleménye, akár kritikai észrevétele van hozzám, mint a Jászság országgyűlési képviselőjéhez, az kérem, hogy nyugodtan tegye meg, minden kérdésre fogunk válaszolni” – ezzel a felütéssel indította a Pájer Antal Művelődési Házban megtartott szokásos, éves városi közmeghallgatást Pócs János országgyűlési képviselő.

Nem akármilyen jelentkező akadt, hogy megmondja a magáét: a sorok között Járvás István foglalt helyet, aki hosszú ideig a térség meghatározó politikai szereplője volt. A Jászapáti TSZ-ben mezőgazdasági gépészként dolgozott, majd családi szövetkezetet alapított. Közéleti pályafutása 1990-ben kezdődött, amikor önkormányzati képviselőnek választották. 12 évig szülővárosa alpolgármesterként dolgozott, valamint 1998-tól 2010-ig parlamenti képviselő a Fidesz színeiben.

„A munkahelyek száma nem szaporodik és tudom én, hogy a Szekeresék (Szekeres Imre, a térség másik egykori országgyűlési képviselője, Magyarország volt honvédelmi minisztere – a szerk.) mindig mondták, hogy most gázvezetés van, meg a regionális szennyvíztelep megoldása (…) Ezekkel eltelt 10-15 év, abban az időben is, meg most is eltelt, és a munkahelyek száma nem szaporodik.”

A kritika nem lehet meglepő Járvástól, a reakció azonban annál inkább. A jelenlegi képviselő, Pócs János érdemben nem válaszolt, szerinte egyszerűen arról van szó, hogy Járvás nem tudta feldolgozni a politikai kudarcát.

„Mivel lesz jobb azzal, hogy most ezt elmondtad? Azzal, hogy kiharsogjuk a világnak, hogy csúszik lefelé a város? Ez pont olyan, mint amikor egy ember bebeszéli magának, hogy beteg vagyok, beteg vagyok, makkegészséges és a végén beteg lesz.”

Pócsnak az a véleménye, hogy a helyi politikai ellenfelei, köztük Járvás csak annyit tudnak, hogy kátyúkat számoljanak, azzal szemben, amit ők letettek az asztalra.

Egy 2010-es testületi ülés felvételén Járvás nyíltan beszél a párton belüli ellentétekről, a félreállításáról, sőt, egyenesen úgy fogalmaz, hogy annak sem örült mindenki, amikor felgyógyult súlyos rákbetegségéből. A teljes felvétel:

Járvás István vallomása Pócs Jánosról

Járvás István 2010-ig a Fidesz meghatározó embere volt a Jászságban. Amíg Pócs János, saját párttársa ki nem használta súlyos megbetegedését, és félre nem állította. Ez a videó 2010-ben, a választások után készült. Ez Járvás István személyes vallomása Pócs Jánosról.

Jászapáti a napokban aktív színhelyévé vált az országos politikának, szintén a Pájer Antal Művelődési Házban tartották a Pócs-Bayer-Köver trió fórumát, ahol többek között elhangzott, hogy Moszkva jobb volt, mint a mostani Brüsszel, és a Szovjetunió annak idején lényegesen komolyabban vette a jogot és a jogrendszert, mint jelenleg az Európai Unió. A beszélgetés lesújtó országos visszhangjáról ebben a cikkünkben írtunk.

Kép: Jászsági Térségi Tv/pillanatkép

Kapcsolódó cikkek