Nagy a felháborodás az egynapos autópálya-matrica ára miatt

Megosztás

A kormány totálisan elrugaszkodott a valóságtól, drágább lesz az egynapos matrica, mint például a jóval magasabb átlagfizetéseket kínáló Ausztriában. A szolnokiak számára sem jó hír, a gyorsforgalmi utak használata jelentősen megdrágul, nemcsak az egynapos matrica használatával.

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy bizottsági meghallgatáson árulta el a minap, hogy mennyibe fog kerülni az egynapos magyar autópálya-matrica, amelyet 2024 márciusában vezetnek be. A bejelentést egyesek meghökkenve fogadták, és arra hivatkoztak, hogy ennél még Ausztriában is jóval olcsóbb a 24 órás matrica – számolt be róla a Bpiautosok.hu.

Egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak kötelező biztosítaniuk napi matricákat mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára. Lázár János ezzel összefüggésben egy parlamenti meghallgatáson árulta el, hogy

A 2024 március 1-jén bevezetendő 1 napos országos autópálya-matrica hazánkban 5150 Ft-ba fog kerülni.

Ezzel kapcsolatban az atv.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Ausztriában is csak jövőre vezetik be az egynapos matricákat, de ott – annak ellenére, hogy az országban általánosságban véve a fizetések és az árak is sokkal magasabbak a magyarországiakhoz képest – jóval olcsóbb lesz a matrica: 8,6 euróba fog kerülni, ami (a cikk írásakor aktuális árfolyamon) kereken 3275 forintnak felel meg.

Az ATV ezzel kapcsolatban idézte egy autós közösségi oldal alapítóját, Papp Zoltánt is, aki azt mondta:  az autósok teljesen értetlenül állnak azelőtt, hogy ennyire drága lesz az egynapos matrica. (Sejtés: háborús infláció, brüsszeli szankciók… igen, tudjuk, valahogy Ausztriát és a nyugati országokat nemigen érinti)

Az autós társadalom is felhördült ezen, ugyanis az egy napra megállapított ilyen mértékű díj abszolút magas, abszolút eltúlzott – fogalmazott Papp Zoltán.

Általánosságban a már meglévő matricák is drágulnak 2024-től. A 2024-es e-matricák várható árai a következőképpen alakulhatnak a D1 (személyautó) kategóriában:

– a heti (10 napos) matrica ára 5500 forintról 6330 forintra,
– a havi 8900 Ft-ról 10 240 Ft-ra,
– a vármegyei (éves) 5720 Ft-ról 6580 Ft-ra,
– az éves (országos) 49 190 Ft-ról 56 570 Ft-ra emelkedhet.

Kapcsolódó cikkek