Hajléktalan aludt egy szolnoki buszmegállóban

Megosztás

Szomorú poszt jelent meg egy szolnoki csoportban a Facebookon, a képen egy hajléktalan látható, aki – jobb híján – egy buszmegállóban találta meg ideiglenes otthonát, ott aludt. A hideg idő beköszöntével egyre nehezebb helyzetben vannak az utcára jutott emberek, de a helyzet senkinek nem jó. Mit lehet ilyenkor tenni?

Nem ez az első alkalom, hogy a megyeszékhelyen élő hajléktalanokkal kapcsolatos posztok jelennek meg különböző Facebook-oldalakon. Tavaly már október óta teljes kihasználtsággal működött a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely. A negyven férőhelyes nappali ellátást biztosító Prizma úti intézményben melegedési, tisztálkodási és étkezési lehetőséget is biztosítanak, valamint segítséget nyújtanak a hivatalos ügyek intézésében.

„Ha a fekvő helyszínt is figyelembe veszi az ember, több mint szomorú és nem is tudom, hogy kit lehetne (kellene) hibáztatni?” – írja a posztoló a Mi folyik Szolnokon? csoportban. Egy képet is mellékelt a buszmegállóban fekvő hajléktalanról és a mellette várakozó emberekről.

A reakciók természetesen nem kevés vitát gerjesztettek, van, aki szerint ez az ország szégyene, míg más azt írta, talán az egyházaknak kellene minél több segítséget megadni az elesett emberek számára.

„Minden reggel ott vannak! Eddig csak padon ülni láttam őket, ma már a földön feküdt. De sajnos olyan alkalom még nem volt hogy a tablettás bor ne legyen a kezükbe ! Szomorú!” – írta egy hozzászóló.

A novemberi időszaktól a szociális munkások és szakemberek nagyobb hangsúlyt fektetnek a felderítő munkára és folyamatosan monitorozzák, hogy nagyjából hány fő ellátására kell számítani. Hegyi Anita, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ igazgatója szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a feladatot hatékonyan tudták ellátni, hiszen sok olyan ember vette igénybe a menedékhelyet, akik eddig fűtetlen, kevésbé biztonságos helyen töltötték az éjszakáikat.

De mit tehetünk, ha a téli időszakban didergő, rossz egészségügyi állapotban levő hajléktalan embert látunk? Elsősorban hívjuk fel a segélyszervezeteket, hajléktalanokat segítő szolgálatokat vagy a helyi rendőrséget. Jász-Nagykun-Szolnokon is több olyan szervezet működik, amelyek sürgősségi szálláshelyeket és más segítséget nyújtanak hideg időben.

Érdemes közvetlenül megszólítani az érintettet és megkérdezni, szüksége van-e valamire, esetleg meleg italra, élelemre, vagy ruházatra. Fontos azonban, hogy mindig tartsuk tiszteletben a hajléktalan döntéseit és határait. Nem mindenki akarja elfogadni a segítséget, sőt, a fővárosban például gyakori jelenség, hogy mivel a menedékhelyeken meglopják őket és rosszul bánnak velük, illetve inkább egymással, ezért a hideg éjszakákat mégis a szabad ég alatt töltik.

Kapcsolódó cikkek