Női higiéniai termékeket gyűjtött a szolnoki LMP

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának helyi szervezete kiemelten fontos ügyként kezeli a menstruációs higiénia biztosítását, sokadik alkalommal gyűjtötték a felajánlásokat, amiket a menstruációs segélydobozokba fognak eljuttatni.

Sok nő és lány számára a megfelelő higiéniai termékekhez való hozzáférés pénzügyi terheket jelenthet. A tamponok, betétek vagy más menstruációs eszközök magas költségei miatt sokan kénytelenek más, kevésbé hatékony módszerekhez folyamodni, vagy éppen kihagyni az iskolát vagy munkát menstruáció idején.

Nem mellesleg, ha nincs hozzáférés megfelelő higiéniai termékekhez, az növelheti a fertőzések és más egészségügyi problémák kockázatát.

Az LMP helyi szervezete már tavasszal csatlakozott a menstruációs szegénység elleni országos kampányhoz. „A gyűjtés akkor sikeres volt, nagyon sok felajánlás érkezett, a termékeket a védőnői szolgálatnak, s az anyaotthonnak ajánlottuk fel. El is határoztuk, hogy rendszeresen tartunk majd hasonlókat” – mondta Tóth Áron, aki Szolnok első hivatalos polgármesterjelöltje a jövő évi önkormányzati választásokat illetően.

A sajtótájékoztatón elmondták, a városvezetés nyitott volt az ötletre és támogatta az ügyet. Az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság segítségével eljuttatták az iskolákba a csomagokat, a felmerülő költségeket pedig vállalta az önkormányzat.

Meglepő lett volna, ha bármilyen kezdeményezés, vagy ötlet vita nélkül valósul meg a szolnoki ellenzéki körökben. Még októberben a menstruációs szegénység kapcsán Tóth Áron és a megyeszékhely MSZP-s alpolgármestere, Györfi Mihály vitatkozott a Facebookon. Tóth nehezményezte, hogy a városvezetés nem tett említést az ötlet kezdeményezőiről, az adományok gyűjtőiről, amikor az iskolai intézményekbe kikerültek a segélydobozok.

Kép: Rimóczi Ágnes/SZOLJON

Kapcsolódó cikkek