A menstruációs szegénység kapcsán kapott össze két szolnoki politikus a Facebookon

Megosztás

Tóth Áron szolnoki polgármesterjelölt – aki a megyeszékhelyen elsőként jelentette be indulását – a közösségi médiában tájékoztatta a lakosságot, hogy Szelindi Andrea párttársával felkeresték a Polgármesteri Hivatal munkatársait annak kapcsán, hogy minden helyi iskolában helyezzenek ki menstruációs elsősegély dobozt. Úgy tűnik azonban, hogy a kérés okafogyottá vált, bár erről őket nem tájékoztatták.

Hazai civil szervezetek és aktivisták mellett az LMP – Magyarország Zöld Pártja már 2019 óta szószólója a témának, szerintük megengedhetetlen, hogy az alapvető női higiéniás termékeket sem tudják megvenni a társadalom perifériáján élők. 2021-ben a párt parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezte ezen eszközök áfakulcsának 5 százalékra csökkentését a jelenlegi 27 százalékról.

Szolnokon az idén több alkalommal szerveztek gyűjtést, például nőnapon, az összegyűlt termékeket pedig az anyaotthon és a védőnők szövetsége között osztották szét. Már akkor téma volt, hogy kezdeményezték a jegyzőnél, hogy az iskolákba legyenek kihelyezve dobozok, amelyekből szabadon lehet elvinni a szóban forgó higiéniai termékekből.

Hozzátette, az egyetlen, ami hiányzik a kezdeményezés megvalósulásából, az a forrás, ennek megoldásában pedig a „humán alpolgármester” közreműködését várják. Azért használjuk az idézőjelet, mert nem történt konkrét nevesítés, de természetesen Györfi Mihály MSZP-s alpolgármesterre gondolt.

Györfi Mihály alpolgármester szerint megoldották a kérdést

„Azt tudom most válaszolni, hogy kértük, az érintett gyermekek védelmében maradjon ki a politika ebből a témából. Ugyanakkor igen, az iskolai védőnőkön keresztül megoldottuk a kérdést, mert rábíztuk a szakmára. Minden szakmailag indokolt intézményben ugyanis kihelyezésre került a doboz” – írta hozzászólásban Györfi.

„Nem kértük senkitől, hogy boruljanak le előttünk és politikát sem csináltunk belőle, de a tények azok tények. És ha már megtörtént az intézkedés, talán az lett volna a minimum, hogy legalább említést tesznek nekünk róla, az ötlet kezdeményezőinek és az adományok gyűjtőinek” – válaszolta Tóth Áron.

Kép: Tóth Áron Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek