A lakótelepiek szerint Szolnokon közös jelöltként az MSZP-s Györfi Mihály a legjobb választás jövőre

Megosztás

Két, jelenleg fideszes vezetésű megyei jogú városban, Szolnokon és Veszprémben készült felmérések összehasonlítása azt mutatja, hogy a pártkáoszok kizárásával, alulról építkezéssel igenis van keresnivalójuk a NER-en kívülieknek. A kutatás azt hozta ki, hogy Szolnokon nagy esélye van Györfi Mihálynak közös jelöltként a lakótelepiek körében.

Lehet-e ismét politikai tényező az ellenzéki pártok összefogása? Erre kereste és jó részt meg is adta a választ a Kalló Dániel, Publicus Intézet elemzője, aki Minták és modellek címmel ellenzéki stratégiákat hasonlított össze a Magyarország keleti részén lévő Szolnok, illetve a nyugati, dunántúli Veszprém városaiban. Az eredményről a Népszava számolt be.

Ez a Závecz Research lakótelepeken készített új kutatásain alapul, amelyek azt támasztották alá, hogy az ellenzéknek nagyon is lehet reménye a feltett kérdéssel kapcsolatban, azonban ahhoz több feltételnek is teljesülnie kellene egyszerre.

A számok azt mutatják, hogy mindkét városban több mint tíz éve ugyanazok a fideszes polgármesterek vannak hivatalban. A lakótelepen élők a szolnoki Szalay Ferencet 5-ből átlagosan 3,4-re, a veszprémi Porga Gyulát 3,1-re értékelték. Szolnokon a válaszadók 59 százaléka elégedetlen az ország helyzetével, a városéval viszont már csak 41 százalék, 52 százalék ellenében. Veszprémben ezzel szemben a város helyzetével 59 százalék elégedett és csak 39 százalék elégedetlen (köztük az ellenzéki szavazók 77%-a), míg az országéval már 74 százalék elégedetlen.

A kutatások kitértek arra is, hogy a helyi választásokon mindkét településen egy közös jelölt lenne a legnépszerűbb. Szolnokon Györfi Mihályt (MSZP) a lakótelepeken élők 41 százaléka támogatná, ami 5 százalékponttal több, mint az ellenzék helyi szavazóinak aránya.

Veszprémben a válaszadók 55 százaléka nem tudott megnevezni egyetlen ellenzéki politikust sem. A legnagyobb támogatással rendelkező ellenzéki jelölt az MSZP-s Hartmann Ferenc, akit a válaszadók 33 százaléka támogatna, 4 százalékponttal többen, mint ahányan az ellenzéki pártokra szavaznának.

A két város ellenzéki válaszadóinak összesítésében jelentős többségben vannak (65 százalék) azok, akik szerint a jövő évi EP választáson az ellenzéki pártoknak együtt kellene indulniuk.

Az ellenzéki szavazók Veszprémben többen (74 százalék) támogatnák ezt az összefogást, mint a Szolnokon (54 százalék), pedig az utóbbin lényegesen erősebb az ellenzék.

Sokat árthat a pártokon belüli és azok közötti káosz, miközben az ellenzéki összefogás nem lehet egy kizárólag felülről lefelé végrehajtott terv. Elengedhetetlen hozzá a helyi közösségek bizalma. Az ellenzéki összefogás stratégiája – helyileg és EP választás szintjén is – mindkét településen több támogatást vonzana be, mint a pártok egyenkénti versenye, még az ellenzéket egyébként nem támogató szavazók közül is – vonta le a tanulságokat a Publicus.

Györfi Mihályt ezen eredmények tükrében nem véletlenül támadják szinte félóránként Szolnok fideszes mémgyárai. Ugyanakkor Györfi Mihály szerint ez is azt bizonyítja, hogy félnek tőle, illetve örül neki, ha szerepeltetik, hiszen így még inkább ismertté válik.

Viszont! Györfi Mihály 2018-ban már lényegében megégette magát képviselőjelöltként. Az országgyűlési választáson ugyanis mindössze 8500 szavazatot kapott egy egész választókerületben. Ez csak a harmadik helyre volt neki elegendő.

Ha mint az MSZP-Párbeszéd jelöltje, akit a DK is támogatott, visszalépett volna Csikós Attila javára, a Jobbik jelöltje simán verte volna Kállai Mária fideszes jelöltet.

A 2018-ban kapott 8500 szavazat annak tükrében is kevésnek bizonyul, hogy rákövetkező évben az önkormányzati választáson a hat párt által támogatott Radócz Zoltán 11 ezernél is több voksot kapott Szolnokon.

Nyitókép: Györfi Mihály (jobbra) Dobrev Klárával a legutóbbi szolnoki DK-s rendezvényen

Fotó: Szolnoki Demokratikus Koalíció Facebook

Kapcsolódó cikkek