Ungár Péter lesz az LMP listavezetője a jövő évi EP-választáson

Megosztás

Az egyik társelnökét választotta a jövő évi európai parlamenti választási listavezetőjének szombati budapesti kongresszusán a zöld ellenzéki párt.

A politikus a megválasztását követő beszédében higgadtságot és konkrét ügyek képviseletét ígérte a választóknak, valamint társadalmi béketeremtést, párttársainak pedig azt: “visszakerülünk oda, ahová a történelem szán minket”. Ungár Péter szerint az LMP-n kívül minden párt még több gyűlöletet ajánl. Ők azonban azoknak kívánnak alternatívát nyújtani, akik szerint “a tőke nem előzheti meg az embert, és akik szerint van, ami nem eladó”.

Az LMP vissza akarja hozni az érveket, nem centrumpártként, nem radikális ellenzékként, hanem zöldpártként, a kormány higgadt ellenzékeként. Akik pedig ezt szentségtörésnek érzik, azoktól azt kérte: “hagyjanak minket békén”. Azt mondta: “nem fogadjuk el azt, hogy a piac mindenek felett áll, hogy a multik profitja a legfontosabb. Mi tudjuk, hogy van, ami nem eladó. Nem eladó a víz, a termőföld, a lakóhelyünk, az egészségünk, az oktatásunk és a méltó időskorunk.”

Saját magáról azt mondta: nem lesz EP-képviselő, azért lett mégis listavezető, mert pártja politikai ajánlatának jelenleg ő a legalkalmasabb képviselője.

Azoknak válaszul, akik szerint neki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának fiaként nem kellene részt vennie az ellenzéki politikában, kijelentette: épp ezért van helye az ellenzéki politikában. “Én tudom, hogy milyen egy embert drámaian szeretni úgy, hogy nagyon sok dologban nem értek vele egyet. Aki ezt a kettőt nem tudja megkülönböztetni, azt ne engedjék közhatalom közelébe!” – mondta. Hozzátette: képes tiszteletben tartani véleménykülönbségeket.

Azt mondta: az LMP vitába száll Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének kijelentésével, miszerint nincsenek ügyek, az ellenzék homlokterén csak Orbán Viktor van. Ungár Péter szerint azonban csak ügyek vannak, amelyek nem érnek rá addig, amig Orbán Viktort leváltják.

Úgy vélte, a miniszterelnök kisebbségben van például abban a kérdésben, hogy Magyarország legyen-e akkumulátorgyarmat. Aki nem ilyen ügyekkel foglalkozik, “hanem egyszemélyes egyházként moralizál folyamatosan, az menjen el a hegyekbe partizánnak, de ne a képviseleti demokráciával foglalkozzon, mert semmi más nem érdekli az ilyen embereket, mint a saját morális piedesztáljuk”.

Az LMP-sek szeretik ezt az országot, és külföldön sem szégyellik, hogy magyarok. Aki azonban szégyelli a magyarságát, annak azt javasolta, hogy ne foglalkozzon az ország közügyeivel. Kijelentette azt is: ha nincs magyar az unió zöldfrakciójában, az európai zöldátállás nem lehet igazságos, csupán egy hazug, üres, nyugati, felső középosztálybeli ígéret marad.

Ungár Pétert a listán Schmuck Erzsébet társelnök követi, valamint Tetlák Örs, Kanász-Nagy Máté, Hohn Krisztina, Kendernay János és Hanák Gábor.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek