Azt ígéri, felkészülten várja a telet Szolnok megyében a Közút

Megosztás

„Felkészültünk a télre, de be kell vallanunk, hóra nem számítottunk” – Hofi Géza legendás egysorosán csak akkor nem tudunk nevetni, ha éppen magunk is átéljük a körülményeket, amikre célzott. Sajnos a téli időszakban szokványos, hogy a balestek száma megemelkedik, de gyakran a rendfenntartás sem volt a helyzet magaslatán. A Közút most azt ígéri, többtucatnyi munkagép és nagy mennyiségű só lesz a segítségükre.

Péntektől téli üzemmódra állt át a Magyar Közút Nonprofit Zrt, ami azt jelenti, hogy 0-24-ben, tizenkét órás műszakokban látják el az útüzemeltetéssel kapcsolatos feladataikat a szakemberek.

„Vármegyénkben mintegy 200 munkatárs lát el szolgálatot a téli időszakban, akik négy mérnökségről és egy telephelyről „vethetők be” szükség esetén. Az ő munkájukat 42 munkagép segítheti szükség esetén” – árulta el a sajtónak Kovács Péter, a Közút megyei igazgatója. Az igazgatóságuknak összesen 1370 kilométeres hálózatra kell odafigyelnie, a mellékutak hosszúsága pedig majdnem ezer kilométer, emellett kerékpárutakat és hidakat is kezelnek.

Zsigmond Attila, a megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezető közölte, hogy a téli előkészületek rendben lezajlottak, az országos közutak kezelési szabályzatának megfelelően végzik a védekezéseket és a fokozatváltásokat.

Mintegy 6500 tonna útszóró só, tizenhat tonna kalcium-klorid granulátum, 115 ezer liter kalcium-klorid oldat, valamint közel hatszáz tonna érdesítő anyag áll a rendelkezésükre.

A hideg, esős időjárás és a korán sötétedő napok jelentős kihívásokat jelentenek az autósoknak, gyalogosoknak és kerékpárral közlekedőknek egyaránt, fokozott figyelemmel közlekedjünk az utakon!

Kép: Magyar Közút JNSZVI

Kapcsolódó cikkek