Még mindig nincs meg a több tucatnyi kiskutya hangszálát átvágó orvos

Megosztás

A Szol24 is beszámolt róla, hogy az általa tenyésztett hetven kiskutya hangszálát műtéti úton kivágató 34 éves karcagi férfi az elsőfokú, felfüggesztett börtönbüntetés mellett döntő ítélete másodfokon módosításra került, a Karcagi Járásbíróság 1 év 7 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Ezzel az ügy jogerősen befejeződött, az orvos hollétéről azonban továbbra sem tud semmit a rendőrség.

Az állatvédelmi berkekben több okból is nagy visszhangot keltett az ügy, egyrészt különös kegyetlenségről tesz tanúbizonyságot az, aki, csak azért, hogy a szaporítótelepén ne ugassanak a kiskutyák, inkább egyesével kivágatja a hangszálaikat, másrészt, végre nem felfüggesztett börtönbüntetéssel söpörték le az állatkínzásokkal kapcsolatos bűncselekményeket, hiszen másodfokon fogházbüntetést kapott a karcagi férfi.

Bizakodhatunk, hogy az ítélet visszatartó erővel fog bírni, azonban a kegyetlen beavatkozásokat elvégző orvosról egyelőre nincs hír, hivatalosan csak annyit tudnak róla, hogy román állampolgárságú. 

A Blikk utánajárt az esetnek, Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese, Némedi Edina arról számolt be, hogy több, illegálisan működő szaporítótelepet sikerült felszámolni az elmúlt években.

Börtönbe került a karcagi férfi, az orvost nem találják

„A bűnözők nem egy esetben megnyíltak nekünk, egyikük pedig még a szökevény árlistáját is átadta, amiben az állatok hangszálkivágásának költségei voltak feltüntetve. Illetve az, hogy mennyi ebnek kell összejönnie ahhoz, hogy megérje neki átjönnie Magyarországra. Többször azt az információt kaptuk róla, hogy Temesváron él. Az összes szaporító csak úgy emlegeti, hogy a „Román”.

Némedi hozzátette, ő úgy tudja, hogy az orvos a mai napig átjár Magyarországra, azt pedig felháborítónak tartja, hogy a rendőrség nem ment jobban utána. Annál is inkább szomorú, hogy a kilétéről nem tudunk semmit, mert a Blikk információi szerint több megyében végzett az aktuális esethez hasonló illegális műtéteket, köztük Komáromban, Szabolcsban és a fővárosban.

Számtalan állatvédelmi szervezet és egyesület mondja, hogy kifejezetten káros szaporítótól kiskedvencet vásárolni. Ha olcsó, törzskönyv nélküli kutyáról van szó, esélyes, hogy a karcagi telephez hasonló körülmények között élt, a sok betegségről, fertőzésről nem is beszélve.

Képek: police.hu, Zsolnai Péter

Kapcsolódó cikkek