Értékteremtő közfoglalkoztatás? – Jánoshidán működik!

Megosztás

Már tíz éve annak, hogy Jánoshidán gondoltak egy nagyot és a Start munkaprogram keretében elrajtolt a Start Malom, ami egy régi varroda épületéből lett kialakítva. Mára elmondhatják, adalékmentes, minőségi terméket állítanak elő, példájuk pedig bejárta az országos médiát.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egészét jellemzi, hogy a falvak lassan, de biztosan elnéptelenednek. A fiatalok nagyobb városokba, esetleg a megyeszékhelyre költöznek, miközben az elhunytak száma megelőzi a születésszámot.

Ilyen körülmények között nem lehet mást tenni, mint valami váratlant húzni. A jánoshidai önkormányzat 2013-ban ezt megtette, szűkös keretek között, falusi szinten tudott hozzáadott értéken alapuló munkát folytatni, ami a településen belül és azon túl egyaránt tud hasznosulni.

Ezt bizonyítja, hogy mennyire kinőtte magát a projekt: eljutottak oda, hogy nemcsak a falunak szükséges gabonát tudják megőrölni, de beszállítanak több pékségnek, pizzériának, közétkeztetési konyháknak.

Sőt, már nemcsak őrléssel foglalkoznak, egy mezőgazdasági program segítségével az állattenyésztés szintén bekerült a portfólióba, birkát, sertést tartanak, majd kialakult egy egész vadfarm.

Egy tisztító rendszeren segítségével távolítják el a port és más szennyeződéseket

„A malom tevékenységéből származó esetleges profitot visszaforgatjuk a közfoglalkoztatásba. Az üzem épületét folyamatosan fejlesztjük. Legutóbb év végén (2020) belügyminisztériumi támogatásból energetikai korszerűsítést valósítottunk meg, így az egész malom elektromos energiáját a jövőben napelemekkel biztosíthatjuk. Ezzel jelentős költséget takarítunk meg” – mondta a polgármester, Eszes Béla.

Jánoshidán nem először számolnak be pozitív hírekről. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2021-ben a legjobb 15 ötlet közé sorolta a helyi időspolitikára épülő ötletüket, ami önszerveződő csoportokkal, hatékony prevencióval, mentálhigiénés gondozással segíti a falu jelentős számú idős, esetlegesen demens közösségét.

A helyi sajátosságokra épülő munkalehetőség tekintetében a község sajnos egy kivétel, a jellemző inkább az, hogy folyamatos ingázásra kényszerül a falvakban lakók számottevő része, ha nem akar élni az egyetlen opcióval, a közmunkával. Pedig lehet, egy kis kreativitással, jó gondolatokkal, de legfőképp akarattal minden másképp lenne…

Képek: Gémesi Balázs, Start Malom Jánoshida Facebook oldal

Kapcsolódó cikkek