A szolnoki vasútról, hanyag nyomdászokról és az olimpiáról szólt a megyei újság 55 évvel ezelőtt

Megosztás

Mit olvastak, miről értesülhettek a nyomtatott sajtó által a megyében élő emberek több évtizeddel ezelőtt? Erre voltunk kíváncsiak, amikor digitálisan „felnyitottuk” a Szolnok Megyei Néplap 1968. október 17-én, azaz pontosan 55 éve megjelent számát.

1968 különös év volt a hazai és globális történelemben egyaránt. Miközben a csehszlovák katonai intervenció derékba törte az emberarcú szocializmus képét, itthon csökkent a központi tervezés szerepe, egyúttal beindult a fogyasztás. Mit mutatott meg a megyei pártbizottság és a megyei tanács lapja?

Az első oldalakon leginkább a pártállamnak kedvező, propagandisztikus írások kaptak helyet. Feketével, erőteljesen emelték ki Fock Jenőnek, a Minisztertanács elnökének arra vonatkozó megállapítását, hogy minden a legnagyobb rendben van, szerinte „a kormány központi feladatként foglalkozik a beruházásokkal, a növekedés ütemének meghatározásával, a hatékonyság fokozásához szükséges eszközök kialakításával”.

A főoldalon emellett a szolnoki rendező pályaudvar rekonstrukciójának átadásra kész állapotáról és a Gagarin Hőerőmű, ma Mátrai Hőerőmű építéséről olvashattak.

Szolnok, 1968 – a Boldog Sándor István (Ságvári Endre) körút látható a Városközpont felé

Ennél egy fokkal érdekesebb hírrel találkozunk az újság harmadik oldalán. Ha eddig azt gondoltuk, a szocializmus időszakában a sajtóban való üzengetés ismeretlen műfaj volt, tévedtünk, ugyanis a név és monogram nélkül megjelent írás egyből úgy kezd, hogy a szolnoki nyomdával nagy bajok vannak.

„Tegnap a megyeszékhely háromezerrel kevesebb Néplapot kapott a szokásosnál, mert elmulasztottak a raktárból elegendő papírt az üzembe szállítani. Hogy miért nem gondoskodtak papírról a lap nyomtatásához? Mert akinek ez lett volna a kötelessége, a műszaki vezető, a raktáros, hanyagul, felelőtlenül látja el feladatát. (…) Az illetékes felügyeleti szervektől kérdezzük, vajon milyen rendkívüli eseménynek kell még a nyomdában bekövetkezni ahhoz, hogy végre levonják a régen megérett következtetéseket és alapos rendet teremtsenek?”  – teszi fel a kérdést a Néplap.

Ma már mulatságosnak hat, hogy a helyi művelődési ház első alkalommal jelentetett meg úgynevezett TV-naptárat, napjainkban műsorújságnak mondanának, ahol beszámolnak a „negyedik negyedév kiemelkedő műsorairól, s egyes programokhoz nyomban ajánlott irodalmat is közöl”.

Szintén szolnoki vonatkozás, hogy interjút készítettek a megye egyetlen képesítéssel rendelkező gombavizsgálójával, Pongrácz Józseffel, aki elmesélte, hogy munkája során az egyik legemlékezetesebb esete az volt, amikor egy asszony elment hozzá a piacirodára. A kosarából kivett csiperkét átvizsgálta, már majdnem az árusítási engedélyt is kiállította, amikor észrevette, hogy a kosárban valami le van takarva: nagyjából két kiló, színtiszta gyilkos galócát talált.

Javában tartott az olimpia Mexikóvárosban, ahol címvédőként nyert a magyar csapat

A Néplap 55 évvel ezelőtti számában kiemelt helyet kap a sport, ami nem meglepő, hiszen folyamatban volt a XIX. olimpia Mexikóvárosban. Szúrópróbaszerűen kérdeztek szolnokiakat, ők mikor, hogyan figyelik a sportrendezvényt. Hatalmas betűkkel számoltak be arról, hogy a magyar csapat vezet öttusában, valamint a futballcsapat esetleges döntőbe jutásáról. Aktuálisan éppen egy gyenge, Ghána elleni 2-2-es döntetlenről írtak, de mint tudjuk, a ’68-as csapat Dunai Antallal, Kocsis Lajossal, Novák Dezsővel címvédőként aranyérmes lett.

Kép: Fortepan, Nemzeti Sport

Kapcsolódó cikkek