Ilyen is volt Szolnok régen

Megosztás

Mindössze 43 éve készültek ezek a képek Szolnokon a Konstantin és a Petőfi utca sarkán, a ma Márai Sándor parkkal szembeni benzinkútról. Az év 1980.

Sok feltűnő jelenség van a képen. Az egyik az, hogy milyen lepusztult a háttérben látható épület, aminek a sarkán most is élelmiszerbolt van.

A másik az, hogy Áfor-kutak voltak és akkor még 86-os és 92-es üzemanyagot mértek. A harmadik, hogy egy liter 92-es benzin 11 forint 50 fillérbe került (ránagyítva a képre derül ez ki).

86-os benzin folyik a Zil-be Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A negyedik, hogy akkor még volt Zaporozsec nevezetű autó, ami a szovjet ipar műremekének számított. Állítólag voltak olyan felíratok ezeken az autókon, hogy “Nem én vagyok hülye, nyertem”. Merthogy a tulajdonosok szégyelték a gúny tárgyává tett járművet.

Akár ötödik jelenségnek is lehet számítani a hatalmas, platós Zil teherautót, ami szintén nagy kedvenc volt a szocialista táborban az Ifa mellett. És bizony, 86-os benzint tankolnak bele! De akkor még nem számított az üzemanyag, bár már túlvoltunk az olajválságon,

az aranyélet úgy tűnt, soha nem ér véget, de aztán jött 1985-ben Gorbacsov és a glasznoszty meg a peresztrojka, és hát 1990…

A jobboldali, nemzeti, keresztény Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön délután 65 százalékos benzináremelést jelentett be, ami azt jelentette, hogy 56 forintra emelkedett a normál motorbenzin literenkénti ára (a bejelentést kormánytag nem vállalta fel, azt az Ipari Minisztérium szóvivőjére hárították).

És jött a taxisblokád, az utána következőkről meg már ne is beszéljünk…

Utóirat: talán az is feltűnő lehet, hogy az üzemanyagot benzinkutas mérte, mert nem lehetett ám csak úgy magadnak tankolni akkoriban.

Nyitókép: Fortepan/Magyar Rendőr

Kapcsolódó cikkek