Regionális középhatalommá tenné Magyarországot Orbán, ehhez ki kell maradnia a „hidegháborúból”

Megosztás

A kormányfő szerint ugyanis a Nyugat egyfajta blokkosodást indított maga és az USA kihívói között.

Hosszú beszédet tartott Orbán Viktor zárt körben tavaly év végén, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján. A beszéd lényegét Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze írásában a Mandineren, a főbb gondolatokat pedig a HVG szemlézte röviden, pontokba szedve:

  • Orbán Viktor úgy látja, hogy új világrend van kialakulóban, a globalizáció neoliberális modell kifulladt, az Egyesült Államoknak új kihívói lettek – részben éppen a liberális modell miatt, amely lehetővé tette olyan államok felemelkedését, mint Kína.
  • Az orosz-ukrán háború Orbán szerint még inkább bebizonyította, hogy a nyugatközpontú világrend nem tartható fent.
  • Válaszul a Nyugat (élén az USA-val) Orbán szerint új hidegháborút indított, egyfajta blokkosodást a Nyugat és az USA kihívói között.
  • Magyarországnak Orbán szerint nem szabad részt vennie a blokkosodásban, ki kell maradnia ebből a hidegháborúból.
  • Orbán szerint azért kell kimaradni a blokkosodásból, mert a nyugati blokkon belül Magyarországra csak perifériaszerep jutna. Márpedig Orbán Magyarországból középhatalmat szeretne csinálni a közép-kelet európai régióban.
  • Magyarország Orbán szerint éppen ezért nem a blokkosodásban érdekelt, hanem az összekapcsolt gazdaságot követi, mint felzárkózási stratégiát.
  • Az összekötöttségen alapuló modell lényege szerinte az, hogy a hálózatként felfogott nemzetközi rendszerben egy országnak arra kell törekednie, hogy minél több ponton kapcsolódjon más országokhoz és piaci szereplőkhöz a kereskedelmi, az infrastrukturális kapcsolatok, a beruházások és a tudástranszfer, valamint a nyilvános diplomáciai kapcsolatok révén is. Tehát szerinte ez indokolja, hogy olyan államokkal is jóban kell lennünk, amelyek az USA dominálta Nyugat riválisai. Így Orbán szerint elkerülhetjük, hogy az ország marginalizálódjon.

Ezek tehát Orbán koncepciójának főbb pontjai, de Orbán Balázs írásában ezek részletesebben ki vannak fejtve.

Kapcsolódó cikkek