Így vált elfeledetté a szolnokiak fogadalma

Megosztás

Ma Ferenc névnap van, egyebek mellett Xavéri Szent Ferencre is emlékezünk. Pontosabban emlékezni illene, főleg úgy, hogy Szolnok védőszentje, róla van elnevezve Szolnok idén 290 éves Isten háza, a Xavéri Szent Ferenc kápolna. Ma ráadásul Szolnokon munkaszüneti napnak is lenni kellene…

» A szolnokiak 1749-ben fogadalmat tettek, hogy Xavéri Szent Ferenc napját (december 3.) évente munkaszünettel és az oltalmába ajánlott — 1733-ban épült — kápolnához zarándoklással ünneplik. XIII. Kelemen pápa 1767. január 21-én kelt brévéjében búcsút engedélyezett ezen kápolna látogatóinak.

„Az öszve sereglett, és zászlók alatt az említett egyházatskához léptető nép megindulással űli a’ Pestises időben ki-veszett szerentsétleneknek emlékezetét, kiknek tetemei a’ templomotska körül (mert akkoriban itt volt azoknak temetőjök) nyugosznak, és tele hálával emelkedik fel a szív a teremtőhez, hogy a’ várostól a’ tsapást végre el-fordította. A’ lakósok meg-tartóztatják ezen a’ napon magokat minden munkáktól, sem a’ Kalmárok’ bóltjai ki nem nyittattanak, sem az el adásra valók a’ piatzon ki nem rakattatnak; tsupán az énekek zengedeznek, és tsak a butsúsokat szomorú kongással kísérő harangoknak zúgásai hallatnak” — írta Gorove László 1821-ben.”

Ezeket a sorokat Kósa Károly könyvtáros, helytörténész idézte az ünnepi nap alkalmából.

A kápolna ma jó kezekben van, gondnoka Szűcsné Csáti Franciska. Ő és családja viseli igazán a szívén a műemlék sorsát. Napi szinten törődnek vele és környezetével. Tettükért méltók lennének a város elismerésére, kitüntetésére.

Isten házát 1767-ben XIII. Kelemen pápa búcsújáróhellyé, 1949-ben országos védelem alatt álló műemlékké nyilvánították.

Forrás: Kósa Károly, Szolnoki Xavéri Szent Ferenc Kápolna Facebook

Kapcsolódó cikkek