Te tudod mi az a szabadfogas-mozgalom? Életeket menthet!

Megosztás

Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet – ez a szabadfogas-mozgalom jelmondata.

Örvendetes hír, hogy most a Törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Művelődési Központ hirdetett meg ilyen kezdeményezést. Az ott dolgozók célja, hogy minél több rászorulón segítsenek a téli időszakban, ezért hirdetik meg idén is az akciót, immár nyolcadik alkalommal.

A rászoruló, rosszabb esetben hajléktalan embereknek télen különösen súlyos veszélyekkel kell szembenézniük.

Az alacsony hőmérsékleten hosszú időn keresztül való tartózkodás a test hőmérsékletének veszélyesen alacsony szintjéhez vezethet, elkeserítő, de továbbra is minden évben több tucatnyian fagynak halálra Magyarországon.

Kérik, hogy akinek van felesleges, vagy kinőtt ruhája, cipője, az tegye ki a kihelyezett fogasra a nyitvatartási idő alatt.

A hajléktalanság maga is súlyos stresszt és lelki terhelést jelenthet

Az akció eredetileg a Facebookon szerveződött néhány évvel ezelőtt és két nap alatt országos méretűre nőtte ki magát, akkor több, mint 80 helyszínen lehetett kabátokat akasztani a fogasra, hogy ideig-óráig könnyebb helyzetben legyenek rászoruló embertársaink.

Különösen fontos, hogy az alulról szerveződő, szociálisan érzékeny, szolidáris kezdeményezések minél nagyobb rétegeket szólítsanak meg, amikor a politika – ezúttal a józsefvárosi Fidesz – komoly arccal használ olyan gyalázatos kifejezéseket, mint a „hajléktalanlobbi”.

Képek: 444, 15.kerulet.ittlakunk.hu

Kapcsolódó cikkek