A Jászkunságban is több helyen átverik az embereket a tűzifával, ne hagyjuk!

Megosztás

A csalók legtöbbször megkötik a megállapodást, aztán a megbeszélt mennyiségnek jó, ha a felét leszállítják. Aztán megígérnek mindent, de nem teljesítik.

Fontos, hogy körültekintően vásároljuk meg a téli időszakra a tüzelőt.

– Szórólapot dobtak a postaládába, a rajta lévő telefonszámot hívtam fel, és kalodás fát rendeltem. Megállapodtunk a mennyiségben és az árban is. Aztán egy nap hívtak, hogy szállítják a megrendelt árut, de többet pakoltak fel, átveszem-e mindet. Úgy voltam vele, hogy kell a fa, így a nyolc kaloda helyett tizenkettőt raktak le. Persze így az ára is több volt, ám csak később derült ki, hogy a mennyiség viszont kevesebb – foglalta össze röviden történetét P. Sándor. 

A mezőtúri nyugdíjas, aki mozgásában korlátozott, segítséget hívott a rakodáshoz és méréshez, és akkor derült ki, hogy jóval kevesebb az áru, mint amit kifizetett – írja a Szoljon.hu

Nem, hogy tizenkettő, de nagyjából hat köbméternyi fát kaptam csak. Persze hívtam az illetékest, aki ígérte, hogy hozzák a különbözetet, de azóta is várom…

 – tette hozzá a pórul járt férfi. Sajnos nemcsak ő járta meg a tűzifarendelést. 

A közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) is érkezett bejelentés, miszerint egy „tűzifa-kereskedő” a megrendeléskor egy valódi cég adataival hitelesítve magát, előreutalást kért, annak kiegyenlítése után azonban – a termékkel együtt – nyomtalanul eltűnt. A hirdetésre a vevő a legnagyobb közösségi felületen figyelt fel, majd többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott. 

Az ismert online számlázó programmal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte, melyek egy valódi, bejegyzett vállalkozást takartak.

 Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkorra a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára, és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt.

A hatóság látókörébe került csalókkal szemben több rendőrségi nyomozás is indult már. A leghatékonyabb eszköz azonban a megelőzés: a vevő megfelelő felkészültsége, amikor kiválasztja, hogy kitől és milyen feltételekkel rendel tűzifát.

Kapcsolódó cikkek