Újabb öt évre Pesti Zoltánné a vakok és gyengénlátók megyei elnöke

Megosztás

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete a napokban tartotta választó küldöttgyűlését. Az eseményen egy tartózkodással ellenszavazat nélkül újabb öt évre Pesti Zoltánnét választották a megyei szervezet első emberévé.

Az alelnöki posztot továbbra is Hulimai János tölti be, míg az elnökségi tag személyben sem történt változás, aki továbbra is Musitzné Pál Renáta.

Mint megtudtuk, az utolsó szervezeti reform 2018-ban a küldöttgyűlés létrehozatala volt, tekintettel az egyesület magas taglétszámára, mivel így lehet biztosítani a határozatképességet. Az új Ptk. nem engedi azt, hogy a közgyűlést ugyanazon a napon ismételjék meg. A küldöttgyűléssel biztosítható a döntéshozó szerv határozatképessége, a küldötteket ötévente választja meg a tagság.

Az egyesület kezdetekben egy-két munkavállalót foglalkoztatott, mára egy kisvállalati méretű akkreditált rehabilitációs foglalkoztatóvá vált. Több mint harminc munkatársat alkalmaz, döntő hányaduk megváltozott munkaképességű, ezen belül körülbelül a fele vak vagy gyengénlátó munkavállaló.

  • Az elmúlt öt évben közel harmadával nőt a munkatársaink száma. Fontosnak tartom a fogyatékossággal élő sorstársaim foglalkoztatását – mondta az újraválasztott Pesti Zoltánné.

2020-ban az egyesület létrehozta a Humilis Vision Nonprofit Közhasznú Kft-t, amely teljes mértékben az egyesület tulajdonában álló nonprofit szervezet.

– Ebbe a gazdasági társaságba szerveztük ki az egyesület gazdasági-vállalkozási tevékenységeit (többféle szolgáltatást, könnyűipari tevékenységet, mint például a könyvkötést, nyomdászatot, egyedi készítésű papíripari termékek előállítását), mellyel szintén vak és gyengénlátó embereknek szeretnénk munkalehetőséget biztosítani. Az egyesület elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytathat. A gazdasági társaság létrehozatalával a tevékenységek szétválasztása megtörtént, mely jelentős mértékben javítja az egyesület és a gazdasági társaság működésének átláthatóságát – tette hozzá Pesti Zoltánné.

A Pro Caritate díjas Pesti Zoltánné kiemelte, hogy 2024-ben ünnepli az egyesület fennállásának huszadik évfordulóját és ebből az alkalomból több rendezvényt is terveznek.

  • Elsődleges célunk a látássérült emberek életminőségének javítása. Ennek egyik kulcseleme az, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert tudjunk foglalkoztatni. Emellett fontos, hogy a szolgáltatásaink színvonala nőjön. Elnökként azt szeretném a következő öt évben, hogy a professzionalizmus és az emberség kart karba öltve segítse az egyesület tagjainak jólétét – mondta az elnök.

Nyitóképünkön: Pesti Zoltánné (jobbra) Pappné Szabó Anita mentálhigiénés szakemberrel. Pesti Zoltánné Pető Mária, a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének vezetője a fogyatékossággal élő emberek esélyteremtéséért végzett kimagasló munkájáért a Pro Caritate Díjat kapta.

Kapcsolódó cikkek