Október végére ismét működhet a kifolyó a szolnoki Tisza Szállónál

Megosztás

Egy idő óta nem folyik a termálvíz a szolnoki Tisza Szálló közkedvelt kifolyójánál. Érdeklődésünkre a szállóban elmondták, hogy október végére helyreállhat a szolgáltatás, amiért nem mellesleg a város által adott támogatás nem fedezi azt a kiadást, amit a közkifolyó “termel”. A többi költséget a szállodának kell állnia.

Jelenleg ideiglenesen beszerelt, úgymond kölcsönkapott szivattyú biztosítja a termálvizet a Tisza Szállóban, illetve a Verseghy parkban lévő Béres-kútnál. Ahhoz, hogy a Tisza Szállónál is folyhasson a víz, nagyobb teljesítményű szivattyúra lenne szükség. Ez, a pótszivattyú ezt most nem tudja biztosítani.

Ezt tudtuk meg a Tisza Szállóban.

A régi szivattyú kiemelése és az ideiglenes beszerelése eddig 850 ezer forintjába fájt a szállodának.  
Jelen pillanatban javításon van a korábbi szivattyú, de ha kiderül, nem lehet javítani, akkor újat kell beszerezni. Ehhez várják az árajánlatokat.

Ha minden jól megy, akkor október végére ismét működhet a kifolyó.

Meg kell jegyezni, hogy a kifolyó üzemeltetéséhez a város által adott támogatás, amit természetesen köszönnek,  hisz az is segítség, de nem fedezi azt a kiadást amit a közkifolyó “termel” (csatornadíj, áram, gáz,karbantartási díj és a vízkészleti díj). Voltak olyan évek amikor ez a támogatás elmaradt, de saját költségen mégis továbbadták a termálvizet a lakosságnak.

Ha újra rendelkezésre áll a szivattyú, akkor újabb procedúrának néznek elébe: beemelés, beszerelés, fertőtlenítés, mintavétel, a termálvíz összetételének ellenőriztetése. Ez bizony idő és pénz kérdése lesz.

Mint a szállodában megtudtuk, a fürdő megnyitása is folyamatban van, ott karbantartás és felújítás folyik. Az biztosnak tűnik, hogy gyógyászati ellátás nem lesz már benne, ahhoz ugyanis több feltételnek is meg kell felelni. Közfürdőként kívánják majd megnyitni, de ahhoz még engedélyeztetésre lesz szükségük.

A szállodában arra is kitértek, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén arról határoztak, hogy a Tisza Szállót a jövőben nem lehet munkásszállóként hasznosítani. A döntéssel az elmúlt hónapokban állítólagos munkások elszállásolására használt patinás épület megvédése a célja a testületnek.

A döntéssel kapcsolatban a szállodában értetlenül állnak. Miközben mindig támogatták és segítették kérés esetén az önkormányzatot, nem gondolták volna, hogy teljesen igaztalan vádak miatt ilyen lépésre szánja magát a város. Hangsúlyozták, mindig nyitottak voltak minden együttműködésre, ajtajuk nyitva áll a város vezetése előtt, ám ezzel a lehetőséggel eddig nem kívántak élni. Úgy tűnik, inkább a képviselő-testületet használva “üzengetnek”.

Ugyanakkor megtudtuk, hogy azóta sem kaptak semmilyen dokumentumot erről a döntésről. Azt továbbra is várják. A válasz mindazonáltal már elkészült, de egyelőre nincs is mire reagálni. 

A szállodában egyébként kiemelték: a szálloda tulajdonosai segítik a citromsavgyár mielőbbi megvalósíthatóságát azzal, hogy a vendégmunkások elszállásolására a szálloda üres helységeit kiadták. Hangsúlyozták, úgy vélik, közös érdek a citromsavgyár elkészülte, mivel ezzel biztosít később a kínai cég több száz munkahelyet a városban.

A Tisza Szálló termálvize jelenleg csak a Béres-kútnál vételezhető
A Tisza Szállóban még mindig várják a közgyűlés dörgedelmét, miszerint nem lehet az épületből munkásszálló

Kapcsolódó cikkek