Menteni kell a halakat a Tisza-tónál, a nagy hőség kellemetlen hatással van az élővilágra

Megosztás

Egészen pontosan az a gond, hogy előtte óriási esőzések voltak és ezután következett rögtön a szárazabb, rendkívül meleg idő. Így ugyanis rengeteg vízi élőlény csapdába esett és közbelépés nélkül biztosan elpusztulnának.

Kritikus szintre csökkent a Tisza-tó vízszintje, emiatt a halak mentésére volt szükség – közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Kft közösségi oldalán.

Sporthorgászok mentették az állatokat a fulladás elől

A Tiszafüred térségében lévő kubikok állapotát tavasz óta folyamatosan figyelemmel kísérik a szakemberek. A telet követő áradások után drasztikusan csökkenni kezdett a vízszint, amelynek következtében egy idő múlva a körülmények már többé nem lesznek kedvezők az élővilág számára.

MOSTANRA EZ BE IS KÖVETKEZETT, AZ ALACSONY VÍZSZINT MÁR A BENT REKEDT HALAKAT VESZÉLYEZTETI.

Emiatt a Tisza-tavi sporthorgászok tájékoztatása szerint megkezdték a halmentést, melynek során 131 darab, zömében hibátlan pikkelyű nyurga és tőponty került át az Örvényi-morotvába. Emellett még fiatal keszeg és csuka ivadékok is biztonságos, új otthonra találtak itt.

Mi az a kubik?

A kubikgödrök a Tisza hullámtereiben található, nagy kiterjedésű egykori anyagnyerőhelyek. Ezek azok a területek, ahonnan annak idején a kubikosok töltésépítéskor kitermelték a földet. Ilyen kubikok a Tisza teljes magyarországi szakaszán megtalálhatók.

A kubikgödrökben azonban a nagy hőségben gyorsan csökken a vízszint ezzel párhuzamosan pedig a benne lévő oxigén mennyisége is visszaesik. Ennek következtében a halak fulladozni, majd pusztulni kezdenek, ha nem kapnak időben segítséget. (via magyarallatvedelem.hu)

Kapcsolódó cikkek