A szolnoki polgármester védelmébe vette a magyar egészségügyet

Megosztás

Közel 900 millió forintos támogatást nyert el onkológiai és kardiológiai eszközpark-fejlesztésre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet. Az átadón Szalay Ferenc polgármester kijelentette, a kórházban – ahonnan egy jeles orvost rendőrök vittek el nemrég – dolgozók egytől-egyig kiváló munkát végeznek. Közben a kardiológiai osztályra vezetőt keresnek.

Néhány évvel ezelőtt hozzávetőlegesen nyolcmilliárd forintból újult meg a szolnoki, illetve vármegyei egészségügyi intézmény. Akkor új épületekkel bővült és új eszközökkel modernizálódott a kórház, de a korszerűsítési igények azóta is folyamatosan felmerültek. Egy tavaly kiírt pályázatnak köszönhetően a közelmúltban további fejlesztéseket hajthatott végre a Hetényi.

A tavaly év elején megjelent pályázati felhívás után azonnal megkezdték a projektötlet kidolgozását.

Az előzetes igényfelmérések alapján – az intézmény osztályaitól – a pályázható maximális támogatási összeget mintegy négyszeresen(!!) meghaladó kérés érkezett be a szükséges eszközök beszerzésére.

A végleges műszaki tartalom végül is összeállt, amely az idén március 16-án benyújtott pályázat is tartalmazott. A szakhatóság május 13-án tájékoztatta az intézetet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a projektjavaslatokra nyolcszázmillió forint támogatást biztosít.

Mivel az infláció hatásával is szembesültek a beszerzések alatt, a beérkezett ajánlatok alapján mintegy 88 millió forint forráshiánnyal kellett szembenézniük. Az intézmény emiatt az Országos Kórházi Főigazgatósághoz fordult támogatásért.

A Hetényi megkapta a 88 millió forintos többlettámogatást a projektre.

Az eseményen felszólaló Szalay Ferenc polgármester a közösségi oldalakon napjainkban sűrűsödő kritikus megszólalásokra reagálva védelmébe vette a magyar egészségügyet, az orvosokat, szakápolókat és az intézmények összes dolgozóját, és köszönetet mondott áldozatos munkájukért.

A rendezvény dr. Szőnyi Tibornak, a kardiológiai osztály laborvezető főorvosának projektbemutatójával zárult. A szakember az érdeklődőknek beszámolt az újonnan beszerzett eszközökről. Meg is mutatta a haemodinamikai laboratóriumba telepített új haemodinamikai asztalt, és az ahhoz kapcsolódó diagnosztikai rendszert, amely a betegségeket pontosabban felméri, míg a személyzetet védi a külső ártalmaktól.

Időközben több felületen is napvilágot látott, hogy a kardiológiai osztályra vezetőt keres a kórház. A pályázati határidő szeptember 15.

A pályázat összefüggésbe hozható azzal, hogy a közelmúltban egy orvost a kórházból vittek el a rendőrök, azzal gyanúsítva a szakembert, hogy jelentős összegű hálapénzt fogadott el.

Forrás: info.szolnok.hu

Nyitókép: Bene Ildikó, korábbi kórházvezető, Piroska Miklós jelenlegi kórvázvezető és Kállai Mária képviselő

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek