Pont háború idején: eddig tartott Ruszin-Szendi dicsősége

Megosztás

Még a honvédségtől is távozott Ruszin-Szendi Romulusz. Ruszin-Szendit április végén váltotta le a miniszter a honvéd vezérkar éléről, június végén pedig a honvédségtől is távozott – tudta meg a hvg.hu. Az ízig-vérig katona nagy kedvenc volt Szolnokon, a fideszesek is nagyban dicsőítették. Valami elromolhatott…

Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnököt június 26-án a honvédségtől is eltávolították – tudta meg a Hvg.hu. Ruszin-Szendit április végén váltották le a Honvéd Vezérkar éléről.

Korábban arról írt a Telex.hu, hogy Ruszin-Szendi vezérkari felmentése azért is tűnt meglepőnek, mert nemrég még Székesfehérváron a fideszes Cser-Palkovics Andrással tárgyalt arról, hogy a város és a honvédség kapcsolatának milyen jövője van. Nem sokkal vezérkari felmentése előtt még a kormánypárti Hír TV-ben beszélt a honvédség terveiről.

A főtisztek tömeges felmentésének az alapját az az idén januári kormányrendelet teremtette meg, ami lehetővé tette, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Emögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak. Ruszin-Szendi Romulusz májusban volt 50 éves, vagyis 45 elmúlt, és az előírt 25 helyett már 28 év szolgálati ideje volt. Így vélhetően a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő „fiatalítás” áldozata lett.

A lap szerint sokáig úgy volt, hogy a dandártábornok diplomataként folytatja, és az ankarai magyar nagykövetség vezetését bízzák rá, végül „más döntés született”. Ruszin-Szendi Romulusz távozásáról a Hvg.hu még a múlt héten kérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, és kérdéseket írtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is Ruszin-Szendi esetleges diplomáciai munkájáról, de nem kaptak választ a kérdéseikre. A Telex is kérdéseket küldött a két minisztériumnak, ha válaszolnak, beszámolnak róla.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Ruszin-Szendit a Fidesz Szolnokon – látszólag – nagyon szerette.

A helyi Fidesz, Szalay Ferenc polgármester, de Kállai Mária országgyűlési képviselő többször is ímegemlítették bejegyzéseikben.

2021. júniusának elején például ezt írta Kállai:

“GRATULÁLOK Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy úrnak, akit csütörtöki hatállyal a Magyar Honvédség parancsnokává nevezett ki Áder János köztársasági elnök.
Vezérőrnagy úr csaknem nyolc évet szolgált Szolnokon, 2006-tól a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj törzsfőnöke, majd parancsnokhelyettese, 2009-től a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljának parancsnokhelyettese, majd parancsnoka.
2014-től 2016-ig a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnökségénél szolgált, 2015 augusztusától megbízott csoportfőnökként. 2016-ban a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokává nevezték ki. A Magyar Honvédségnél legutóbb 2019 elején töltött be beosztást, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának vezetőjeként.
2019-ben a Honvédelmi Minisztériumban folytatta karrierjét, ahol kezdetben titkárságvezetőként, 2020. április elsejétől 2021. május végéig pedig humánpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott.
SZOLNOKON MI BÜSZKÉK VAGYUNK KATONÁINKRA!”

Hogy ez a büszkeség Ruszin-Szendi irányába megvan-e még, nem tudni.

Képünkön: Ruszin-Szendi Romulusz (balra) 2022 szeptemberében elbúcsúzott a szolnoki helikopterbázis leköszönő parancsnokától, Koller József dandártábornoktól. Most tőle vettek búcsút.

Kapcsolódó cikkek